30.000 euro voor app-idee

NIEUWS

App-challenge


NOORD-HOLLAND – App-ontwikkelaars kunnen een prijs winnen van €30.000 voor het beste idee voor een app waarmee inwoners, journalisten en andere geïnteresseerden informatie van Provinciale Staten eenvoudiger kunnen volgen.

Een idee inzenden kan vanaf 1 november 2018. De winnaar wordt 12 december bekend. De lancering van de winnende app vindt plaats vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart 2019.

De provincies Flevoland, Limburg, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland hebben de informatie van hun Provinciale Staten beschikbaar gesteld als open data. Het gaat om informatie zoals moties, amendementen, besluiten, statenvragen en brieven. Inwoners, journalisten, Statenleden en andere geïnteresseerden kunnen nu via een zoekmachine informatie vinden over provinciale onderwerpen. Met de nieuw te ontwikkelen app moet informatie van Provinciale Staten van deze provincies eenvoudiger te volgen zijn.

Nu de informatie van de 5 provincies beschikbaar is, als open data, kunnen app-ontwikkelaars deze data gebruiken voor nieuwe toepassingen. Met een app-challenge dagen de provincies ontwikkelaars uit om een app-idee in te zenden waarmee provinciale besturen eenvoudiger te volgen zijn voor burgers, journalisten en andere geïnteresseerden. De provincies stellen hiervoor een ontwikkelbudget beschikbaar van €30.000.

Ideeën inzenden vanaf 1 november

Vanaf 1 november kunnen app-ontwikkelaars ideeën inzenden voor de app-challenge via: challenge.openstateninformatie.nl. De deadline is 9 december. Een vakjury beoordeelt de inzendingen op 12 december. Het Noord-Hollandse statenlid Femke Lagerveld neemt deel in deze jury. Zij is initiatiefnemer van het beschikbaar stellen van de informatie van Provinciale Staten Noord-Holland als open data.

Inspiratieworkshop 9 november

Op vrijdag 9 november vindt in Utrecht een brainstormsessie met een inspiratieworkshop plaats. Daar wordt meer verteld over de wedstrijd en de databronnen, kunnen ideeën worden gedeeld en teams worden gevormd. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor deze sessie.

Actieplan Open Overheid

Sinds dit jaar ontsluiten 108 gemeenten hun raadsinformatie als open data in samenwerking met VNG en Open State Foundation. Voor de gemeenteraadsverkiezingen is hiermee de website WaarOverheid.nl gebouwd. Deze site zet raadsinformatie automatisch op de kaart met slimme algoritmes en geeft gebruikers een seintje wanneer de raad over hun wijk of buurt spreekt. Vanuit het Actieplan Open Overheid 2018-2020, dat gelanceerd is op donderdag 18 oktober, werken gemeenten en provincies samen om hun besluitvorming beschikbaar te stellen als goed toegankelijke open data. Deze overheden werken daarom aan standaarden en opschaling zodat besluitvorming in de toekomst transparanter wordt en hiermee de democratie kan versterken.

Meer informatie

Alle informatie over de app-challenge is vanaf 1 november te vinden via challenge.openstateninformatie.nl. Nu staat meer informatie op de pagina over de app-challenge van Open Stateninformatie.

Open Stateninformatie is doorzoekbaar via de zoekmachine. Hier staat ook informatie over het gebruik van de open data om zelf jouw eigen app te bouwen met deze data.

Open Stateninformatie en de app-challenge zijn een initiatief van de provincies Flevoland, Limburg, Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland en Open State Foundation, uitgevoerd met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz