actie voor veiligheid wegwerkers

NIEUWS

Actie voor veiligheid wegwerkers

De provincie Noord-Holland start met de actie ‘Werk aan de weg? Rijd veilig’. Hiermee vraagt de provincie aandacht voor de veiligheid van wegwerkers. Regelmatig hebben zij te maken met onveilige situaties, veroorzaakt door snelheidsovertreders. De actie sluit aan bij de Bewust Veilig-dag van woensdag 20 maart 2019.

‘Werk aan de weg? Rijd veilig’

De provincie Noord-Holland moet bij werk aan de weg steeds meer maatregelen treffen om het verkeer af te remmen en de veiligheid van wegwerkers te borgen. Om bewustwording te creëren start daarom de actie ‘Werk aan de weg? Rijd veilig’. 1 van de acties is de provinciesticker die op de achterruit van auto’s kan worden geplakt. Ook aannemers die werken op de Noord-Hollandse provinciale wegen doen mee door tekstkarren langs de weg te zetten.

Gedeputeerde Mobiliteit Elisabeth Post over de actie: “Ik heb veel respect voor het werk dat wegwerkers door weer en wind voor ons doen, zodat wij veilig van A naar B kunnen reizen. Het enige dat wij voor hen hoeven te doen is hen de ruimte te geven.”

Snelheidsbeperking bij wegwerkzaamheden is belangrijk: automobilisten begeven zich in een onbekende situatie met bijvoorbeeld wegversmallingen of ontbrekende belijning. Snelheid minderen vergroot de ruimte om te reageren en verkleint daarmee de kans op ongelukken. Jezelf aan de toegestane snelheid houden is cruciaal voor veilig werken langs de weg, maar uiteindelijk ook voor automobilisten zelf.

Het streven is om wegen tijdens werkzaamheden bereikbaar te houden, maar de veiligheid van wegwerkers én weggebruikers staat voorop. Als de situatie onveilig is voor wegwerkers kan het werk tijdelijk worden stilgelegd, met vertraging en mogelijk extra verkeershinder als gevolg.

Bij het werk aan ovonde Langereis (N241) bij Opmeer en A.C. de Graafweg (N241) bij Wognum zijn recent incidenten geweest met snelheidsovertreders. Een ovonde (ook wel een ovatonde genoemd) is een gelijkvloerse kruising in de vorm van een ovale rotonde. Men plaatst een ovonde op plaatsen waarbij belangrijke wegen elkaar net niet kruisen en waar een normale rotonde een te groot oppervlak inneemt. De aannemers BAM, Engie en Krinkels, die hier gezamenlijk het dagelijks beheer en onderhoud uitvoeren voor de provincie, doen daarom mee aan de actie. Zij plaatsen tekstkarren langs de weg met de tekst ‘Werk aan de weg? Rijd veilig’ en hun voertuigen krijgen de speciale sticker op de achterruit. De provincie gaat de stickers bij de start van nieuwe wegwerkzaamheden lokaal uitdelen.

De actie is opgezet in het kader van Bewust Veilig-dag, waarop Bouwend Nederland aandacht vraagt voor veiligheid bij bouwwerkzaamheden. De provincie Noord-Holland doet voor de tweede keer mee aan het initiatief.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz