AGENDA


Kunstenaar uit Beverwijk laat berkenbos groeien

Wanneer jij de zwarte tent binnentreedt kom jij in een heel andere wereld. Terwijl buiten de zon schijnt moeten jouw ogen binnen even wennen aan de donkerte van een bos bij nacht.

Als coulissen hangen de tekeningen met berkenbomen van Ellen van Putten vrij in de ruimte. Een projectie zorgt voor enige beweging en wat licht in het “bos”. De projectie wordt vergezeld van een minimalistische soundscape, gemaakt door zoon Huibie Breeuwer. Als jij goed luistert hoor jij de berkenbomen groeien.

 

Vroeger werden bomen gebruikt om houtskool te vervaardigen. Tijdens diverse exposities maakt van Putten weer nieuwe bomen van houtskool. Deze worden ter plekke getekend. Het publiek wordt uitgedaagd mee te tekenen. Jij hoort ze niet alleen maar groeien, maar jij ziet het ook.

“Doe mee, heb geen schroom, maak mooie, lelijke, grote, dunne of hele dikke bomen, laat deze groeien tot in de hemel of diep onder de grond. Laat ze wortelen, geef ze licht en ruimte, doe jouw ogen open of dicht, droom weg, voel en doe!” staat er in de glossy van Veldwerk Expo Wormerland “Dichter bij Duurzaam”, een kunstroute in de Schaalsmeerpolder.


Afgelopen weekend werd er tussen de hooibalen al druk mee getekend door de bezoekers. De kunstroute die daar plaats vindt in de weekenden van 15 t/m 30 september herbergt zo’n 50 kunstenaars en dichters. Van Putten doet mee onder de noemer van de Wildkampeerders, een bonte verzameling artiesten die vaker samenkomen in het Zaanse landschap. De kiem van Het Berkenbos werd gelegd in de Honigfabriek in Koog aan de Zaan, groeide verder tijdens kunstmanifestatie Impuls! in Alkmaar en Een Verlate Lente van het Wijngaardcollectief in de Wijngaardtuin in Haarlem. Momenteel is het geheel te zien op Veldwerk Expo Wormerland en zal in oktober een groeispurt krijgen in Velsen Noord.

Plaats: Wormerringdijk 6, Wormer / Data en tijd: 22/23 en 29/30 september van 12:00 tot 18:00 uur.


Stichting Welzijn Beverwijk

Afbeelding kan het volgende bevatten: tekstDe Adigestraat in Beverwijk viert Burendag op zaterdag 22 september van 14.00-17.00 uur. De Burendag wordt georganiseerd door een aantal bewoners met ondersteuning van het Sociaal team Beverwijk en is mede mogelijk gemaakt door Gebiedsgericht Werken van de Gemeente Beverwijken Woonopmaat.


Lezing ‘Blik onder water’ bij fotografiecentrum ISOO

ISOO, het fotografiecentrum voor de IJmond, organiseert op maandag 8 oktober aanstaande om 20.00 uur de lezing ‘Blik onder water’, een lezing over onderwaterfotografie. Arthur de Bruin en Matthijs de Vos weten als geen ander dat er zich onder de waterspiegel de prachtigste dingen afspelen. Arthur is projectleider vissenonderzoek bij Stichting RAVON. Daar houdt hij zich bezig met onderzoek naar zoetwatervissen en herstel van het leefgebied van zeldzame vissoorten zoals de grote modderkruiper. Matthijs is specialist Ecologie bij Waterschap Rijn en IJssel. Hij houdt zich bezig met de monitoring van de ecologische waterkwaliteit en de aanleg van vistrappen.

Vanuit deze beroepen zijn ze beiden veel bezig met veldonderzoeken in en langs het water en hebben ze gedetailleerde kennis van de ecologie onder water. Sinds een aantal jaar hebben ze een eigen bedrijf Blikonderwater, dat foto’s en film levert voor diverse projecten zoals bijvoorbeeld aan de natuurfilm Holland Natuur in de Delta en de nieuwe EO serie De Wildernis Onderwater.
Zoals Arthur en Matthijs verwoorden: “In eerste instantie ging het fotograferen grotendeels over het vastleggen van bijzondere bewoners/ bijzonder gedrag, vooral vanuit natuurwetenschappelijke interesse. Gaandeweg ontwikkelden we ons ook in de fotografie en moesten de foto’s ook mooi worden. Het is fantastisch om een wereld, die voor veel mensen totaal onbekend is, te belichten en je te begeven in een compleet andere wereld, waar je te gast bent bij haar bewoners. Het is een absolute uitdaging om bijzonder gedrag van vissen te fotograferen en precies op de juiste tijd op de juiste plaats te zijn en dan ook nog eens je materiaal volledig te beheersen en de momenten vast te leggen. Eenmaal onder water begeef je je in een totaal andere sfeer, het licht speelt via het oppervlakte, het geluid is gedempt. “

Maar hoe pak je deze vorm van fotografie aan? Moet je altijd een duikuitrusting gebruiken en welke cameraspullen zijn hiervoor nodig? In deze lezing nemen de onderwaterfotografen en -filmers Arthur de Bruin en Matthijs de Vos je mee in een visuele reis onder water.
Kaarten à 10 euro zijn vooraf te reserveren via lezingen@isoo.nu. Aan de deur zijn de kosten 11 euro. Locatie: Centrum voor Fotografie ISOO, Stationsplein 46, Beverwijk.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *