Bericht van Ivan uit Noord Irak

NIEUWS

IVAN_portret

WIJK AAN ZEE – Zoals beloofd geef ik zo nu en dan de stand van zaken. Ivan Kisjes is niet alleen archeoloog. Gezien de landen waar hij nu werkt, is hij bovendien een avonturier te noemen. Zo schrijft Ivan:

“Alles OK? Een snel kort berichtje. Zij houden mij hier nogal bezig. Alles prima, wij zitten in een villa in een klein stadje wat riant is (vooral nu er 6 Italianen uit het team weer naar huis gegaan zijn). ‘t Is wat lawaaiig omdat het aan de weg ligt en er in elke kamer ventilatoren aan het dak hangen die 24/7 blazen. Er komt in m’n slaapkamer een riool-ontluchting uit, dus ventilator uitzetten is niet echt een optie wegens de stank. Eten is prima, heel veel kip en natuurlijk geen varken. Temperatuur ook heerlijk warm. De Koerden blijken een prettig volk.

 ‘t Team is erg prettig. Stuk voor stuk fijne mensen. Wij worden ‘s ochtends achterin een pickup naar het veld gebracht. Afgelopen dagen luchtfoto’s gemaakt met mijn zelfgemaakte drone. Vandaag de afstandsbediening vergeten dus (voor ‘t eerst sinds jaren) de hele dag met m’n neus in een graf lopen peuteren. Nog geen idee hoe oud dat ding is, hoop morgen wat te vinden wat ‘m kan dateren. Vandaag is ook de noordelijke stadsmuur tevoorschijn gekomen. Het meer had ‘m blootgelegd, maar dat was nog niemand opgevallen, maar op de foto van de drone goed te zien.

IMG_0428

Opgewekte geluiden. Dan komt er vandaag een heel andere melding van Ivan binnen. Hij schrijft:

“Misschien zien jullie op het nieuws dat er zondagmiddag een fikse zelfmoordaanslag in Erbil is geweest op het security office daar. De eerste terreuraanslag in Noord Irak (Kurdistan) in 6 jaar. Daar zitten wij niet in de buurt en wij zijn niet van plan daarheen te gaan. Het lijkt geen reden tot angst hier, alleen waakzaamheid. Het nieuws wordt wel nauwlettend in de gaten gehouden. Ik laat dus maar even weten waar ik precies uithang.

Ik ga morgen met een stel anderen naar Sulaymaniyah om onze visa te verlengen en komen dan overmorgen weer terug in Chwarqurna Daar wonen wij. Op donderdag doen wij gewoonlijk boodschappen in het kleine regionaal centrum Rania. Verder staan er voor zover ik weet geen stad stripjes in de planning. Om de zoveel kilometer staan hier overigens, op de doorgaande wegen, militaire wegversperringen. Die zijn nu natuurlijk extra alert op rare dingen. Dus volgens mij (en de anderen hier) zitten wij vooralsnog veilig”.

Wij wensen Ivan en het hele team succes. Dat zij er maar zonder kleerscheuren vanaf mogen komen. Zodra er verdere ontwikkelingen zijn, houd ik jullie op de hoogte.

 


HTML Comment Box is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz