Burendag Tata Steel een succes

NIEUWS

BEVERWIJK – Meer dan 2500 aanmeldingen door buren van Tata Steel om op de open dag te komen kijken. Dit mag een succes worden genoemd.

logo
Foto’s: Dirk-Jan Prins

Rondleidingen met een autobus en de alom bekende “Tatasteam” stoomtrein, maakten deze dag extra interessant. Medewerkers van Tata Steel gaven tijdens de rondritten uitleg over het productieproces van staal, van het lossen van de ertsschepen tot en met het verzinken en verladen van rollen staal. Zo werd nog een beter inzicht gegeven in dit enorm interessante bedrijf. Je kunt overal op mopperen, maar het is en blijft toch voor zeker 80% de kurk waar de economie van IJmond op drijft. En dit allemaal op de drempel van onze woningen. Onze grote buurman. Een beetje trots mogen wij wel zijn.

stoomtrein tata

Op de grote parkeerplaats, tussen de gebouwen, was van alles te doen. Van reddingen uit voertuigen door middel van grote scharen,

beknelling1

een duikteam van de brandweer die drenkelingen uit het water haalt,

man te water

branden blussen door jong en oud,

brandmeisje

brandmeisje2

ballonnen

en de bevrijding van een man bekneld onder een plaat staal van 12000 kg. Het bevrijden van deze man gaat met speciale kussens die met perslucht worden opgeblazen. Eén klein perslucht kussen is in staat om 20.000 kg te tillen. Terwijl één groot kussen al snel 66.000 kg kan liften. Ongelofelijke krachten. Mooi dat al dit materiaal bestaat, maar het is nog beter als het niet nodig is. Veiligheid staat dan ook voor Tata Steel op nummer één. Voor een bedrijf met 9000 werknemers, is het aantal ongevallen zeer laag te noemen. “Dit lage aantal ongevallen zijn wij dan ook erg trots op”, aldus woordvoerder Dhr Moens.

 beknelling

perskussen

Deze indrukwekkende dag werd opgeluisterd door de Big Band van Tata Steel.

band

En kijk eens, wie hebben wij daar? Onze burgervader van Beverwijk! Ook hij kwam, als goede buur, een kijkje nemen op de burendag van Tata Steel. En zoals altijd even enthousiast. Niets is hem te gek en leergierig bovendien.

Burgemeester

Met het Oog op de toekomst

Veel bezoekers toonden interesse in de stand over HIsarna, de nieuwe hoogoventechnologie die bij Tata Steel in IJmuiden wordt ontwikkeld. Dit jaar heeft de derde proefcampagne met deze technologie plaatsgevonden bij het staalbedrijf in IJmuiden. Deze doorbraaktechnologie is erop gericht om ijzererts en kolen in poedervorm rechtstreeks in het nieuwe type hoogoven in te zetten. Dan hoeven de grondstoffen niet langer te worden voorbewerkt tot sinter (luchtige brokken ijzererts), pellets (knikkers ijzererts) of kooks. Als deze technologie succesvol kan worden ontwikkeld, kun je over 10 tot 20 jaar staal maken met 20% minder CO2-uitstoot. De bestaande technologie kan dan worden uitgefaseerd. Al met al een dag die voor herhaling vatbaar is. Komen jullie dan weer om te kijken welke ontwikkelingen er dan zijn ten opzichte van deze dag? Want het is leuk te weten dat bijna alle technieken, die bijdragen aan een betere en een efficiëntere productie, voor een groot deel door medewerkers van Tata Steel zelf ontwikkeld worden en geperfectioneerd. Er zijn volop opleidingen en arbeidsplaatsen beschikbaar voor degene die deel willen nemen aan dit enorme proces.

Misschien ben jij wel degene die volgend jaar de bezoekers kunt rondleiden


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz