Chinees Nieuwjaar op De Bazaar

NIEUWS

BEVERWIJK – Zondag 18 februari wordt Chinees Nieuwjaar gevierd op De Bazaar. Dan zullen er meerdere spectaculaire Drakendansen opgevoerd worden.

chinees nieuwjaar 18 februari 2018
Foto: De Bazaar

Achtergrond informatie 

Het Chinese Nieuwjaar is in de eerste plaats een familiefeest. Alle leden van de familie komen dan bij elkaar in het huis van het oudste familielid. Voor sommige Chinezen die in de grote steden werken is dit de enige tijd van het jaar dat zij hun familie zien. Een belangrijk feest dus. Het begint met de familiemaaltijd op de eerste dag van het Chinese Nieuwjaar. Nu zijn er in China veel regionale verschillen, maar ten noorden van de Yangtze staat jiaozi steevast op het menu. In het zuiden eet men juist graag de gestoomde cake niangao.

China is een land waar aanzien belangrijk is en dat geldt helemaal tijdens het Chinese Nieuwjaar. De meeste Chinezen kopen dan nieuwe en bij voorkeur wat duurdere kleding. Ook gaan zij nog even naar de kapper. Verder wordt jij geacht jouw familieleden te vertellen over de grote successen die behaald zijn. Jongere Chinezen krijgen vragen van oudere generaties over wanneer er nieuw nageslacht en dan bij voorkeur een jongetje komt.

Gelukkig voor deze jongere Chinezen zijn deze vragen ‘s avonds niet meer te horen. Het vuurwerk knalt in China namelijk veel harder dan in Nederland. Het is een prachtig spektakel om te zien, maar ook zal de verbazing groot zijn hoe veel Chinezen roekeloos met het vuurwerk omgaan. Pas dus op indien jij ooit in China het Chinese Nieuwjaar gaat bezoeken! Zij gooien het vuurwerk zo uit het raam van hun appartement.

Nadat het geknal verstomd is, worden de overige dagen gebruikt om andere familieleden te zien. Dit zijn hoogtij momenten voor het openbaar vervoer in China. Getrouwde vrouwen zoeken bijvoorbeeld hun eigen ouders op. Ook worden er op deze dagen tempels bezocht. De laatste dag, het Lantaarnfeest, is de afsluiting van het Chinese Nieuwjaar. Op deze dag hangen Chinezen een rode lantaarn voor hun deur. Doordat deze dag meestal buiten de wettelijke feestdagen valt, is het Lantaarnfeest wat minder belangrijk geworden. Veel families hangen de lantaarns daarom al eerder op.

Hoewel een buitenstaander er weinig van meekrijgt, vormen rode enveloppen met geld een belangrijk onderdeel van het Chinese Nieuwjaar. Of jij rode enveloppen uitdeelt of ontvangt hangt af van jouw positie in de familie. Getrouwde, werkende familieleden moeten geld geven, terwijl kinderen en ouderen geld mogen ontvangen. Het gaat vaak om grote bedragen.

Wat als buitenstaander juist wel opvalt zijn de versieringen. Op veel deuren staan rode Chinese tekens zoals 福 (fú) wat voorspoed betekent. Ook zijn er grote versieringen in de vorm van het betreffende dier uit de Chinese dierenriem te verwachten. Zo is 2018 het Jaar van de Hond. Dit wil zeggen dat er in winkelcentra, op openbare pleinen en langs de straat grote, soms erg leuke afbeeldingen van honden ziet. Maar dat is allemaal in China

De festiviteiten van het Chinese Nieuwjaar gaan terug naar de eeuwenoude legendes van de Nian. Dit was een mythologisch en mensenetend beest dat ieder begin van het jaar de dorpen afspeurde naar kinderen. Na verloop van tijd kwamen de Chinezen erachter dat de Nian bang was voor de kleur rood en voor luide knallen. Dit verklaart de traditie van rode lampions, rode versieringen en natuurlijk het vuurwerk tijdens het Chinese Nieuwjaar. Vandaar dat de traditionele Dakendans bedoeld is om boze geesten te verdrijven. Onder begeleiding van trommels en slagwerk beweegt de draak zich ritmisch voort. Door de lengte van de draak, zijn deze dansen vaak buiten. Een keten van mensen draagt de draak en één persoon daarvan de kop.

Met name doordat er in veel landen Chinese minderheden wonen en doordat de dans sterk opvalt, heeft deze traditie een grote bekendheid gekregen. Chinees Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. De eerste dag is de dag waarop de tweede (soms de derde) nieuwe maan na het winter-solstitium plaatsvindt. Niet alleen in China en Taiwan, maar ook in veel Chinatowns in de wereld wordt het gevierd. Tegelijkertijd vieren andere Oost-Aziaten, zoals Koreanen en Vietnamezen ook hun nieuwjaar. Ook Mongolen en Tibetanen (losar) vieren het op dezelfde datum. Bij ons staat Den Haag bekend om het uitbundig vieren van het Chinees nieuwjaar. Het is en blijft een indrukwekkend gezicht.

Tijdens de dans op de Bazaar zullen de aanwezigen een fortune cookies ontvangen om zo een voorspoedig nieuw jaar te wensen.

Locatie: Randweg op De Bazaar tussen 11.30 – 14.30


 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz