“Column” 1 oktober

COLUMN

WIJK AAN ZEE – Binnenkort is het 1 oktober. 

De zomer voorbij. Het strand van Wijk aan Zee is de hele dag weer open voor liefhebbers van honden, paarden of andere ravotters, die graag ongestoord het strand willen gebruiken. Baasjes die met hun viervoeter langs de kustlijn uitwaaien. Niemand die ook maar enigszins terug kijkt naar de wereld die achter hen ligt. Een wereld tussen spelende kinderen, zonnebadende mensen, die zich uren onbezorgd begeven in een walm van zonnebrand en bovenal mensen die de gevaren van de Noordzee trotseerden. Het was voor de hulpdiensten een erg druk seizoen. Getallen zijn niet van belang. Ieder persoon, geholpen of gered, telt voor duizend.

DIENSTEN reddingsbrigade knrm
Foto: © Dirk-Jan Prins

Toch is mijn mening dat degene, al badend in de zon en druk bezig met het genieten van alles wat zomer is, ook een verplichting heeft om op zijn medemens te letten. Hoe simpel is het om de zomergenieters, zodra zij aanstalten maken het water van de Noordzee te betreden, erop te wijzen dat hier gevaren aan kleven? Hoe vanzelfsprekend is het om jouw medemens op straat te waarschuwen voor een openstaande tas of een portemonnee in een achterzak die voor het grijpen is? Maar jouw medemens behoeden voor een ernstig ongeval, of zelfs de verdrinkingsdood, veroorzaakt door onwetendheid, is blijkbaar een stuk lastiger. Bij een zee die gevaarlijk is hangen er signalen. Alleen let niet iedereen op deze signalen. Net dat kleine stukje menselijk contact kan het verschil maken tussen leven en dood.

In de Noordzee kan gespeeld worden, maar de Noordzee laat niet met zich sollen. Laat het daarom niet enkel en alleen afhangen van hulpverleners zodra het bijna te laat is. Het strand van Wijk aan Zee heeft de Blauwe vlag. Misschien kan deze vlag in de toekomst net zo goed symbool gaan staan voor de plicht om op jouw medemens te letten! Hopelijk wordt het volgend seizoen dan een stukje veiliger op dit kleine stukje aarde met de naam Wijk aan Zee.

Wij kunnen met zijn allen een groot aandeel hierin hebben en komen dergelijke beelden, zie foto, in de toekomst niet meer voor.

Om te kunnen waarschuwen is het wel van belang om zelf te weten waar wij onze gasten op moeten wijzen. Zwemmen in zee is namelijk niet te vergelijken met zwemmen in een meer of rivier.

 1. Wanneer jij verkoeling zoekt in zee is het belangrijk om nooit te diep te gaan.
 2. Als jij toch besluit om dieper te gaan, ga dan in geen enkel geval alleen het water in
 3. Zwemmen in de Noordzee is absoluut niet te vergelijken met zwemmen in een heldere zee zoals in Spanje.
 4. Laat kinderen nooit alleen in de zee spelen. Kinderen worden door golven omver geworpen en meegetrokken door de stroming.
 5. Stromingen komen altijd voor in zee maar veel van de sterkere, onverwachte stromingen worden vaak veroorzaakt door muien.
 6. Hoe kan je een mui herkennen? Muien zijn het best te herkennen als er golven zijn. Golven hebben de eigenschap dat zij breken op de banken. Je ziet dan de witte schuimmassa. Als jij goed kijkt zie jij plaatsen waar geen schuim-massa is of nauwelijks golven die breken. Daar is dan een dieper gedeelte, ofwel een mui. Ook is een mui te herkennen doordat het water daar heel raar stroomt, ook wel rabbelig genoemd.
 7. Wat te doen als jij in een mui komt en weg drijft? Probeer niet in paniek te raken. Zwem parallel aan de kust tot jij merkt dat jij vanzelf uit de muistroom bent en tracht dan schuin in de richting van het strand te zwemmen. Probeer ook af en toe eens te peilen of eventueel de bodem al te voelen is zodat er wat uitgerust kan worden. Zwem zo rustig mogelijk om jouw kracht te sparen, dan is het langer vol te houden. Trek desnoods de aandacht van anderen zodat die jou kunnen helpen.
 8. Een zoper is een sterke stroming die ontstaat als de wind schuin uit zee of langs de kust komt. Hoe harder de wind waait, hoe sterker de zoper is. Deze zoper kan soms zo sterk zijn dat men er nauwelijks tegen in kan lopen, dus laat staan zwemmen.
 9. Vergeet niet te waarschuwen voor onze Pietermannen 
 10. Een aflandige wind is een windstroming die vanuit het land komt en zeewaarts gericht is. Het gevaar van een aflandige wind is dat deze wind de bovenlaag van het zeewater vanaf het strand de zee in blaast. Deze bovenlaag noemt men de bovenstroom. De kracht van de bovenstroom hangt af van de kracht van de wind. Door de kracht van de bovenstroom kan een zwemmer of iemand die gebruik maakt van een luchtbed of opblaasbootje gemakkelijk afdrijven de zee in. Het achterna zwemmen van een afgedreven drijfmiddel zoals een opblaasbal, krokodil of luchtbed enz. kan dan heel gevaarlijk worden. Het zwemmen naar het strand zal moeilijker zijn dan de zee in zwemmen, of soms onmogelijk zijn als men zelf niet goed kan zwemmen of een slechte conditie heeft.

Nog een paar korte tips:

 • Lees altijd wat er op de informatieborden staat
 • Let goed op de naam van de strandafgang en probeer deze te onthouden
 • Onthoudt de naam van het strandpaviljoen en de afbeelding op de verdwijnpaal
 • Voordat jij het water ingaat, vraag om informatie over de zee en de eventuele gevaren bij de brigade-post
 • Ga niet verder in zee dan strikt noodzakelijk
 • Altijd op jouw hoede zijn en let op waarschuwingen en vlaggen
 • Ga liever niet alleen zwemmen
 • Meld jezelf af bij jouw familie of bekenden
 • Zwem nooit achter voorwerpen aan die afdrijven
 • Ga niet met een volle maag of oververhit het water in om kramp te voorkomen
 • Blijf niet te lang in het water en voorkom daardoor onderkoeling
 • Breng anderen door jouw toedoen niet in gevaar en geef altijd het goede voorbeeld.

Zo, nu maar het aankomende winterseizoen dit goed in het hoofd prenten, om vervolgens het nieuwe zomerseizoen paraat te staan voor jezelf en voor onze gasten.

djp portret
Dirk-Jan Prins

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz

1 thought on ““Column” 1 oktober

 1. Goed verhaal DJ en wat de Pietermannen betreft misschien weet niet iedereen het maar dat zijn vissen die langs de kust zwemmen en een giftige pijl hebben dus trap er niet op, hoe je ze moet ontwijken ik heb geen idee maar…..ze zijn heerlijk om op te eten gebakken in de roomboter.

Comments are closed.