“Column” Begrijpen? Nee!

COLUMN

 Begrijpen? Nee! Dat doe ik niet. Jullie wel? 

IEP
Ruim honderd, maar nog lang niet versleten.      Foto: Dirk-Jan Prins

Begrijpen doe ik er zelf helemaal niets meer van. Wanneer een burger een boompje om wenst te kappen, krijgt deze burger de grootste problemen met instanties. Mocht de boom dusdanig veel problemen opleveren, is de gang naar de rechter een laatste hoop voor de burger om de ergernis van de boom weg te kunnen nemen. Het komt er op neer dat meestal de burger ongelijk krijgt en de boom moet blijven. Als er ergernis bij dezelfde instanties ontstaat over een boom, dan is het zonder verdere procedures, kappen maar!

Ja hoor, een boom van ruim honderd jaar moet het veld ruimen. Op een gezichtsbepalende plek, in het centrum van Beverwijk, naast de vijver, vlakbij het huis van de beleidsmakers die zelf haar wortels vestigden aan de voet van deze ruim honderdjarige boom.

In dit stukje gebied is al zoveel aan historie verloren gegaan. Ondanks alles, toch omhakken! Is er dan geen enkele stedelijke her-inrichter die een plan kan maken met deze boom als middelpunt? Werkelijk te gek voor woorden. De boom staat in de weg en is te oud om te verplaatsen, is het argument. Dan maar weg? Nu heb ik zelf niet veel haren meer, maar je zou van ellende al je haren uit je hoofd trekken bij het horen hiervan. Er zou een handtekeningenactie op gang gekomen zijn. Is de gang naar de rechter misschien een betere optie?

BOMEN JULIANAPLEIN
Driftige reddingsoperaties voor de bomen in Wijk aan Zee   Foto: Dirk-Jan Prins

Nee, neem dan de naaldboompjes op het Julianaplein in Wijk aan Zee. Reddingsplannen van hier tot Tokio. Twee keer eerder was het bomenplan, op dit plein, tot mislukken gedoemd.

De beleidsmakers, die een ruim 100 jarige en nog gezonde Iep naar de vlakte willen halen, sparen geld nog moeite om de boompjes op het Julianaplein, nu al voor de derde keer, te redden. Zoals een bewoner van Wijk aan Zee aangeeft, “Voor al die euro’s wat dit al gekost heeft, hadden er bomen kunnen staan met gouden ballen. Wat een geld hier al aan gespendeerd is”. Twee keer eerder is het plein overhoop gehaald voor deze schamele boompjes. Bij navraag blijkt dat de boompjes bij deze derde reddingsactie, in plaats van zandgrond, nu aarde krijgen. Aarde geschikt om water en lucht beter op te nemen, zodat er misschien een kans is dat deze boompjes wel aanslaan en gelukkig heel gezond maar vooral groot worden. Net zo groot als de Iep in Beverwijk?

Beste gemeente, met deze vreemde ideeën over het groen, lijkt het beter om maar helemaal niets meer met beplanting te doen. Er was in het verleden een behoorlijk indruk ontstaan over jullie groenbeleid. Met dit kap-besluit slaan jullie toch aardig de plank mis. De verontwaardiging onder de mensen is groot. Kan Groen Links hier eigenlijk geen tak (stokje) voor steken?

Ach, weet je, er zijn heel wat oudere raadsleden en wethouders. Ook allemaal oude Iepen. Hak die ook maar om. Staan in de weg en zijn te oud. Verplaatsen? Lukt niet meer!

djp portret
Dirk-Jan Prins

 


Widget is loading comments…


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz