Column: De “stoere”handhavers

COLUMN
DSC02915
Hoe stoer? Zo stoer!

BEVERWIJK – Een niet al te intelligente gorillaloop en een nors gezicht waar ook nog een slecht verzorgde baard op prijkt.

Het schrikbeeld van een automobilist die een stoere handhaver van de dienst handhaving van de gemeente op zich af ziet komen. Vervolgens ontstaat een theaterstukje. Niet gerepeteerd, niets afgesproken.

Met enig gespeelde ergernis, vermoei ik mijn vinger met het knopje van de elektrische raambediening, als ik het hierboven geschetste op mij af zie komen. Om beleefd te zijn. Niet omdat hij mij aanstaat. “Meneer” bromt de man door het geopende raam. Mijn tenen trekken krom door zijn ochtend meur. “Ik zie dat u hier op de weg staat.” Prima waarnemingsvermogen van de beste man. Ik stond namelijk stil om een andere weggebruiker de kans te geven uit het parkeervak te vertrekken en daar zelf plaats te nemen. Maar door deze jojo werd mij dit onmogelijk gemaakt. Hij zette zijn auto recht voor mijn neus. Ik moest dan ook met lede ogen aanzien hoe achter hem mijn plekje werd ingepikt door een andere automobilist.

Zonder en woord te zeggen deed ik de motor uit, gordel los en dwong de man, door de deur te openen, een stap achteruit te doen. Liep om hem heen en ging naar de voorwielen van de auto staren om vervolgens de route terug te nemen naar de stoel. Na het omdoen van de gordel stamelde ik tegen baardmans, “laat ik nu denken dat ik op water sta!” en niet op de weg. “Jezus” siste hij tussen zijn niet gepoetste tanden. “Ja die bedoel ik, wat u zegt. Die liep over water, vandaar dat ik dacht er op te kunnen staan met de auto. Wat een tegenvaller is dit nu zeg!” Hij werd zichtbaar geïrriteerd. “Mag ik u vragen waarom u hier staat” vroeg hij” Ik moest aan een gevleugelde uitspraak denken. “Omdat het kan” zei ik. “Waarom dan niet daar?” vervolgde hij. “Omdat ik daar het overige verkeer hinder en dat mag niet in Nederland. En wat u nu doet mag ook niet, want u bent mij aan het hinderen bij het inparkeren”.

Enigszins rood aangelopen laat de brulaap weten dat er geen sprake is van een auto die achter hem het vak uitging. “U bent bezig een smoes te verzinnen om onder de bekeuring uit te komen” Ik keek hem met een wonderbaarlijke blik aan en vervolgde hierop met een verzoek. “Wilt u naast mij plaats nemen, zodat u enkele beelden terug kunt zien (geleerd van wegmisbruikers) om zo uw optreden te bekijken? Vooral het wegrijden van de bedoelde auto is goed in beeld” De ongeschoren aap schoot in de lach. “Hier trap ik niet in” “Weet u” vervolgde ik, dit hele kleine gaatje achter de spiegel is een camera. Ik wees op een diepliggende schroef. U kunt de beelden bekijken” Mijn tenen kromden opnieuw. Nu bij het idee zijn stank naast mij te krijgen, maar ook vanwege mijn bluf. Als de man gedaan had wat ik hem vroeg, was ik door de spreekwoordelijke mand gevallen.

De man koos eieren voor zijn geld en liet het deze keer bij een waarschuwing. “Laat ik u hier op de weg niet meer waarnemen, anders krijgt u alsnog een bekeuring van mij”. “Ja meneer, is goed meneer” “Ik zal voortaan de straalmotor activeren om zo hoog mogelijk met de auto boven de weg te vliegen” riep ik hem na.

Of zal ik deze “hoogvlieger” van de gemeente dan opnieuw tegenkomen?

djp portret
Dirk-Jan Prins

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz