“Column” Ergernissen in parkeerland. 

COLUMN

Parkeerplaatsen zijn er om er een auto te parkeren.

parkeren-1400x500

Dat weet iedereen. Iedereen weet ook dat invalidenparkeerplaatsen niet misbruikt mogen worden. Dit is bovendien bij wet geregeld. Nu blijf ik van mening dat wanneer er handhavers een uurtje gaan posten bij deze speciale parkeerplaatsen, er heel wat overtreders gepakt worden. Zo zijn er zelfs personen die zich voordoen als een invaliden persoon om vervolgens huppelend de straat over te steken, al grappend naar omstanders. Natuurlijk weet ik ook wel dat het niet noodzakelijk is om het te zien dat iemand minder valide is. Maar dit persoon, waar het voorbeeld op slaat, misbruikt de mindervaliditeit van een familielid om zelf overal te kunnen staan. Zo geen betaling aan de meter en altijd plaats. Misbruik wordt in dit soort zaken hoog bestraft. Anderszins blijf ik het vreemd vinden dat werkelijke mindervaliden personen, kost wat kost, op een dergelijke parkeerplaats willen staan, terwijl een open “gewone” parkeerplaats, veel dichter in de buurt van hun doel is.

Maar het begint ergerlijk te worden als er op diverse plaatsen borden komen met de tekst: “GERESERVEERD voor moeders (of vaders) met kind” En dan ook nog de manier waarop dit geschreven staat. O, dat is ook zo, er zijn ook vaders met kinderen. Bijna vergeten. Vreemde manier van melden. Buiten het feit of het wel of geen wettelijk bord is, is dit behoorlijk discriminerend naar andere weggebruikers. Straks staan er nog borden: “GERESERVEERD voor jong volwassenen die nog geen ervaring hebben met het zoeken naar een parkeerplaats of voor oma’s / opa’s / zusje van of broertje van”. Dit soort borden zijn niet rechtsgeldig. Opmerkelijk dat zij dan geplaatst worden. Indien een particulier denkt een bord te plaatsten, krijgt deze gelijk te maken met de sterke arm en op straffe van, moet dit bord weggehaald worden. Het is begrijpelijk dat het lastig is, of kan zijn, om een kinderzitje uit een wagen te halen op de veel te krappe parkeerplaatsen in deze gemeente. Deze borden zijn, met een mooi woord, “beleefdheidsborden”

vreemde borden
Beleefdheidsborden

Over beleefdheid gesproken. Dan is er nog wel een ergernis te bespreken. Steeds vaker worden, op de mooiste parkeerplekjes, de laadpalen voor elektrische auto’s geplaatst. Een geweldige oplossing. Boodschappen doen en jouw wagen aan de beademing zodat hij weer vol is als jullie klaar zijn met de boodschappen. De praktijk leert anders. Steeds vaker staan er wel elektrische auto’s op deze plaatsen maar hangen niet aan de beademing. Lekker makkelijk parkeren. Altijd plaats, wel of geen stroom nodig. Hier is geen controle op terwijl anderen dusdanig sociaal zijn en deze plaats openhouden. Mocht iemand nu zo “beleefd” zijn om in het centrum dit grapje uit te halen, dan slaan de bezitters van de elektrische auto de plank mis. Want in het centrum moet een auto aangesloten zijn. Anders krijgt de bezitter een proces verbaal. Buiten het centrum is deze regel er niet. Daar mag een elektrische auto gaan staan zonder zich op het net aan te sluiten. Of dit nu zo beleefd is?

Laadpaal-01
Hier gaan staan met een gewone wagen is strafbaar

Er zijn gelukkig nog wel betere geluiden uit parkeerland Beverwijk te melden. De gemeente Beverwijk heeft onlangs het gastvrij parkeren geintroduceerd. Hiermee komt er een extra mogelijkheid voor bezoekers van Beverwijk om achteraf te betalen voor het parkeren. Tot nu toe was dit voorbehouden aan “belparkeren”. Bijkomend voordeel: het tweede uur parkeren wordt gratis voor bezoekers die van het nieuwe systeem gebruik gaan maken. De gemeente wil zich hard maken voor een kloppend stadshart. Gastvrij parkeren hoort er dan helemaal bij. De verwachting is dat consumenten langer in het centrum van Beverwijk zullen verblijven. Het achteraf betalen is een ideale oplossing.

Met achteraf betaald parkeren, met een pas of mobiele telefoon, kan een bezoeker relaxter shoppen, zonder continu op de parkeertijd te moeten letten. Je betaalt zo nooit meer teveel. Alleen voor de daadwerkelijke parkeertijd. En geen risico meer op een boete als jij wat later terug bent bij jouw auto. Aldus de gemeente Beverwijk.

Wie via dit systeem wil parkeren moet zich vooraf aanmelden en registreren. Tot en met  met april 2015 is aanmelden gratis via de site van de gemeente.

Met dit nieuwe parkeren is gelukkig een hele grote ergernis voor de winkeliers en de bezoekers daarvan, weggenomen door de gemeente Beverwijk.

djp portret
Dirk-Jan Prins

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz