“Column” Het nieuws ligt op straat

COLUMN

BEVERWIJK – Waar het nieuws is, zijn journalisten.

NLOS
Het nieuws ligt op straat       Foto: Dirk-Jan Prins

Op de straat Dreef, in Beverwijk, vond vanmiddag een geweldsdelict (steekpartij) plaats waarbij helaas een dode gevallen is. En, daar is de pers! Bepakt en bezakt storten de fotografen zich op de zaak. Met adrenaline doorlopen ogen, om maar de eerste zijn, rennen de fotografen door elkaar om zoveel mogelijk vragen te stellen aan de agenten die de afzetting verzorgen. Helaas, deze hebben geen nieuws en zowel, dan geven zij dit niet.

Als de foto’s gemaakt zijn, tja hoe dan verder. In de tijd dat ik voor de Telegraaf fotojournalist was, 1977 tot 1989, ging het rolletje in de camera, maakte de foto’s om daarna in de auto te stappen richting fotoredactie van de krant. Vervolgens de donkere kamer in om zelf de film te ontwikkelen en om zelf de afdrukken te maken. In die tijd ging het ook wel om snelheid, maar deze snelheid werd bepaald door het gemaakte onderwerp en het tijdstip van het onderwerp. De deadline van de krant bepaalde de snelheid. Stop de persen kwam niet heel erg veel voor. In de jaren 80 schoot ik de foto’s van de arrestatie van Allen Reeve, die de Amsterdamse politieman Jaap Honing dood schoot en de politieman Henk Griffioen zwaar verwonde. Met deze foto’s werd de Zilveren Camera 1982 gewonnen.

share_cover
Allen Reeve onder schot onder de bogen Haarlemmerweg Amsterdam

Het tijdstip waarop dit allemaal gebeurde maakte het dat er iets meer haast was om nog mee te kunnen met de eerste edities van de krant.

Tegenwoordig ligt het nieuws op straat, in de regen, met rugzakken bepakt en bezakt, in een verbeten strijd verwikkeld om maar de snelste te zijn. Digitale camera’s slingeren over de grond en de computers worden in de aanslag gebracht. Alles moet nóg sneller. Wie zal de eerste zijn?

Helaas, het blijft vechten tegen de klok, omdat iedereen nu zo werkt. Er is eigenlijk geen tijdwinst behaald met al deze moderne techniek. Er is wel een hoop méér stress te bespeuren.

djp portret
Dirk-Jan Prins


Widget is loading comments…


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz