“Column” Hier vertrok de trein

COLUMN

Elk jaar veel ceremonie om de dagen 4 en 5 mei. Er wordt gezongen en er wordt voorgedragen door jong en oud. Vooral veel herdacht.

De mensen die vochten maar ook de mensen die zonder vechten het leven lieten om wat zij waren. Zoals de kunstenaar van de Stolpersteine verwoord, Joden, Zigeuners, politiek vervolgden, homoseksuelen en Jehovah’s getuigen. Alles is in de loop van de jaren hierover wel gezegd, gespeeld of verpakt in films en documentaires. Dit is maar goed ook! Want dagen van oorlog mogen nooit meer komen. Zeer zeker niet vergeten worden. Laten wij hopen dat dit beeld van dit jongetje dan ook geen werkelijkheid meer zal worden. Alhoewel wij in ons achterhoofd eigenlijk best wel weten dat honderdduizenden kinderen nog dagelijks op vreselijke wijze met oorlog geconfronteerd worden.

jpl3-5-2015
Julianaplein Wijk aan Zee tijdens de manifestatie 70 jaar vrijheid            Foto: Dirk-Jan Prins

Zelf heb ik weinig behoefte om jaarlijks, op een vast tijdstip, stil te staan bij deze gebeurtenissen. Ik ben, voor mijzelf, van mening dat het denken en gedenken ook in stilte kan en op elk moment van het jaar. Soms gaat dit spontaan en soms wanneer ik luister naar het lied van Stef Bos zoals hieronder uitgeschreven staat. Daarom is dit het moment om aan te geven dat berichtgeving van mijn kant over dit onderwerp voor dit jaar stopt. Veel respect voor degenen die elk jaar opnieuw de dodenherdenking, zonder enig persoonlijk gewin, in stand kunnen houden. Maar de stiekeme commercie die voor een groot deel hier achter verscholen gaat, stuit mij tegen de borst. Zoals een ander zanger al zong “Alles wordt te gelde gemaakt” 


De tekst van Stef Bos. 

Hier vertrok de trein
Hier op dit perron
Hier stonden de mensen
Met angst in hun ogen
Voor de reis begon

Een man met een vrouw
Een vrouw met een kind
Een kind met een toekomst
Mensen
Als dieren opgejaagd

Daar was het oosten
Daar gingen zij heen
Verder dan een trein kan reizen
Naar de hemel door de hel

Hier was het leven
Daar was de dood
Voor elke bastaard en zigeuner
Voor elke homoseksueel
Elke jood

En ik kan het niet begrijpen
M’n hoofd kan er niet bij
Ik kan het niet begrijpen
M’n hoofd kan er niet bij

Er is teveel over geschreven
En het is natuurlijk veel te lang geleden
Dus wij mogen het, wij mogen het vergeten
Maar als wij het vergeten
Begint het opnieuw


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz