“Column” Hier zit een luchtje aan..

COLUMN
Bron: AMC   Tekst & Foto: Dirk-Jan Prins

WIJK AAN ZEE – Het is bekend dat de neus van een hond van levensbelang is voor de hond.

Zijn hele leven hangt af van goed kunnen ruiken. De hond krijgt alleen wel concurrentie van een elektronische neus. Gewoon met jouw adem naar de dokter. Klinkt dit vreemd? Best wel!

Het is natuurlijk mogelijk jouw plasje bij een arts achter te laten en wat bloed. Deze lichaamseigen stoffen kunnen veel vertellen over eventuele aandoeningen. Iedereen is hier wel mee bekend. Maar wat als jij bij de dokter komt met benauwdheid? Wat er aan de hand is komt niet uit gegevens van een plasje of een buisje bloed. Uit het bloed kan overigens een heleboel informatie gehaald worden, maar dit kan alleen na een intensief laboratorium onderzoek. De arts start dan bij verdachte situaties een traject. De één na de andere arts buigt vervolgens over het probleem. Test na test om vervolgens te ontdekken dat het om een specifieke longziekte gaat. Dan moet nog worden bekeken of de diagnose juist is. Het starten van een behandeling is dan in veel gevallen aan de late kant. En mocht de diagnose verkeerd zijn, dan is het leed helemaal niet te overzien.

Onze regio heeft te maken met zware industrie van o.a. Tata Steel en Harsco, zeer vervuilende zware scheepvaart, sjoemel-software van automobielfabrikanten, stinkende fijnstof-bommen in de vorm van de brommers en het intensieve vliegverkeer. Vluchten helpt niet meer in ons landje. Ga naar het noorden en de fabrieken en gaswinning in Groningen zijn oorzaak van vervuiling. Ga naar het oosten en er is geen ontkomen aan van de uitstoot van het Roergebied. Het zuiden is al niet veel beter. Het Botlekgebied en Pernis zijn daar de oorzaak van niet al te schone lucht. Maar laten wij de vliegvelden niet uitvlakken in ons land waar Schiphol de grootste van is of de door ons zelf veroorzaakte luchtverontreiniging met houtkachels, open haarden en vuurwerk.

Het AMC

Het AMC heeft gedacht dat wanneer er toch overlast is, er een methode moet komen om eerder te kunnen beschikken over een diagnose bij longklachten. Vandaar dat over niet al te lange tijd die hele lange procedure, om vast te stellen wat er met jouw longen aan de hand is, tot verleden behoort. Het AMC heeft een zeer ingenieuze elektronische neus ontwikkeld in samenwerking met stichting Longfonds. De “neus” is in staat om longziekten te ruiken. Voor het eerst is het mogelijk een heel palet aan geuren in één keer te ruiken om vervolgens te analyseren. Hoe mooi zal het zijn om naar de huisarts te gaan met een teug adem. Geen potjes en buisjes maar met eigen longinhoud naar binnen stappen. De uitkomst is gelijk voorhanden. De lijntjes kunnen door de huisarts kort gehouden worden en jou rechtstreeks naar de juiste ziekenhuisspecialist sturen.

Hoe werkt het.

Simpel gezegd ruikt deze neus ziekten die de longen uitademen. En dat zijn er best veel. Er kunnen wel 3000 verschillende stoffen uit de longen vrijkomen met jouw adem. Dit is niet alleen astma gerelateerd maar ook ontstekingen, infecties en kanker is meetbaar met deze “neus”. Dit komt omdat de longen stoffen vanuit het hele lichaam kunnen uitademen. Bij eventuele afwijkingen veranderen het gedrag van lichaamscellen en daarmee ook de stoffen die daaruit vrijkomen. En bij kanker is het maar wat belangrijk in welk stadium de ziekte ontdekt wordt. Hoe eerder des te beter de behandelmogelijkheden.

In 2017 is de lange testperiode, van enkele jaren, achter de rug en zal het apparaat in praktijk gebracht kunnen worden. Professor Paul Baas van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis: “Wij zijn als longartsen vaak te laat bij het vaststellen van longkanker. Ik wil deze e-nose inzetten om laagdrempelig snel te weten bij welke patiënten longkanker aanwezig kan zijn. Dan kan ik met geavanceerde apparatuur gericht verder onderzoek doen bij de juiste mensen”

Het zal een kwestie van geld zijn bij de producent, die de “neus” in productie moet nemen, hoe snel deze fabelachtige uitvinding bij de huisartsen en andere specialisten in een hoekje zal staan.

Zou het iets voor Tata Steel zijn om voor onze regio het financieel mogelijk te maken om deze bijzondere apparatuur ter beschikking te stellen? Want per slot van rekening heeft Tata Steel natuurlijk al heel wat elektronische neuzen in gebruik op haar terrein. Een paar neuzen extra, waarmee mensenlevens gered kunnen worden, zou een mooie weg zijn waar Tata Steel in kan slaan. Of is het misschien de taak van de Omgevingsdienst om alle betrokken vervuilers de kar te laten trekken? Want bij het blijven ontkennen dat er erg veel overlast is, is te besnuffelen dat de neuzen van de vervuilers en degenen die de overlast ondergaan, nog steeds niet dezelfde kant op wijzen.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz