Column: Koningstraat geen Kroningstraat (Gemiste kans)

COLUMN
SONY DSC
Koningstraat Beverwijk

BEVERWIJK – Het idee om van Nederland een koninkrijk te maken, met aan het hoofd een familielid, kwam van keizer Napoleon.

Sinds 1795, toen de Fransen hielpen bij een Nederlandse revolutie, stond ons land onder Franse bescherming. Omdat de Nederlandse regering er volgens Napoleon niets van bakten, gooide Napoleon het roer om. De Franse keizer Napoleon benoemde zijn broertje Lodewijk, in 1806, tot koning van Holland. Alleen maar omdat Rutger Jan Schimmelpenninck in de ogen van Napoleon niet voldeed.

Napoleon hoopte door Lodewijk meer invloed te krijgen bij ons. Maar zijn broertje Lodewijk was een zeer eigenwijze koning. Lodewijk had bovendien helemaal geen zin om te verhuizen naar het koude natte kikkerlandje. Maar hij moest wel! Eenmaal in Nederland gekomen, probeerde hij er het beste van te maken. Hij leerde en sprak zelfs een beetje Nederlands en probeerde een hele goede koning te zijn voor ons Nederlanders. Zo wilde zijn broer Napoleon, dat Lodewijk hier de dienstplicht zou invoeren. Maar Lodewijk wilde liever meer een koning voor zijn volk zijn. Daarom nam Lodewijk het niet zo nauw met de bevelen van zijn broer Napoleon en volgde o.a. dit niet op.

Niet alleen de bevelen niet uitvoeren, maar ook in andere zaken liet Lodewijk zien er te zijn voor het Nederlandse volk en niet voor Napoleon. In 1807 werd Leiden opgeschrikt door een ontploffing op een kruitboot die half Leiden in last legde. Lodewijk ging zelf poolshoogte nemen. Eenmaal aangekomen in Leiden, zorgde Lodewijk hoogst persoonlijk voor voedsel voor de bevolking, geld maar ook nieuwe huizen. Napoleon was hier niet blij mee. Hij vond zijn broertje Lodewijk maar een softie. Lodewijk moest weg uit Nederland. Daarom voegde Napoleon voor het gemak, in 1810, Nederland toe bij zijn keizerrijk. Weg was broertje Lodewijk.

Lodewijk had ondertussen wel de basis gelegd voor ons latere koningshuis. Vanaf 1813, toen Napoleon was verslagen en de Franse soldaten naar huis gingen, konden de Oranjes op de troon komen. Het broertje Lodewijk was in de ogen van Napoleon misschien mislukt, maar voor de ontwikkeling van de Nederlandse staat was hij heel belangrijk. Omdat in 1810 Lodewijk het veld moest ruimen, kwam de echte sterke man, Napoleon hem zelve, in 1811 eens even een kijkje nemen in Nederland. Op doortocht van Den Helder naar Amsterdam, passeerde Napoleon op 17 oktober 1811 Beverwijk. Een echte keizer op bezoek. Dit gebeurde natuurlijk niet zo vaak. Met zijn hele hebben en houwen reed Napoleon over de Grote Houtweg de stad binnen. Volgens voorschrift van de nieuwe Franse autoriteiten waren alle straten feestelijk versierd. Vlaggen wapperden van de openbare gebouwen. Onder gebeier van onze kerkklokken trok de stoet onder de erebogen door. Het stadsbestuur had deze bogen laten oprichten. Deze bogen stonden in het begin en einde van de route. De toenmalige burgemeester Pieter Stelt, stond aan het begin van Grote Houtweg klaar om het hoge bezoek te ontvangen. Alle andere bestuurders hadden zich aan het zuideinde van de Koningstraat, vlakbij de Breestraat, post gevat. Want daar zou keizer Napoleon van paarden wisselen. Bij o.a. Holland op zijn smalst, stonden de koetshuizen en de paarden verblijven. Weten jullie nog? Zoals gisteren bij de kroning, was ook toen niets aan het toeval overgelaten.

Waarom deze geschiedenis?

Zowel Lodewijk als Napoleon gebruikte de Koningstraat. Alleen heette deze straat al Koningstraat door broertje Lodewijk. Lodewijk was vaker in Beverwijk en beliep dan ook met regelmaat de Koningstraat. Laat ik het zo zeggen, het was de enige doorvoer naar o.a. de dorpen boven ons gelegen en Den helder. Daarom kreeg deze straat de naam Koningstraat. Het verhaal gaat dat Lodewijk graag in Beverwijk was.
En dan! Op de meest uitgelezen dag, de kroning van een nieuw staatshoofd, de koning der Nederlanden, is de Koningstraat uitgestorven. Leeg! Deze straat had moeten bruisen. Kolken van de feesten. Wat een gemiste kans! Een koning die ervoor heeft gezorgd dat de Oranjes nu kunnen regeren, zou bij leven hebben gezien dat zijn straat volkomen leeg is. W.A. doet voor het beste voor te hebben met het volk. Door Lodewijk is dit mogelijk gemaakt en door hem heeft deze straat de naam Koningstraat gekregen. Dit had dé straat van alle feesten der feesten moeten zijn in Beverwijk. Maar als er op de kroningsdag, op de Koningstraat, een kogel door Balthasar Gerards zou zijn afgevuurd, had deze kogel niets, maar dan ook niets geraakt. Volkomen uitgestorven! Geen voetganger, auto’s, fietsers of brommers.
djp portret
Dirk-Jan Prins

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz

Comments are closed.