“Column”: Liever dood dan zonder brood

COLUMN
Kanaal reiniger
Foto: Dirk-Jan Prins

BEVERWIJK – Nu er toch veel te doen is over de vernielzucht van instanties, dan kan het volgende er ook nog wel bij. 

Vorig voorjaar zie ik een vreemd voorwerp bij het water langs de Plesmanlaan. Naarmate ik verder in de buurt kom, zie ik een kruising tussen een auto en een bootje. Het ding wordt via een oplegger het water in gelaten. Vervolgens kruipt er een man in, die zo lijkt, net zijn hoofd boven water kan houden. Dan komt het voer / vaartuig in beweging. Bagger en zwarte drap borrelt uit de sloot omhoog en het begint enorm te stinken. De man vertrekt geen spier. Waarom zou hij. Hij is immers deze stank al gewend, zal ik maar denken. Ik zie hoe hij behendig langs de kanten gaat. Af en toe komt er een grote heggenschaar uit het water omhoog om alle overtollige rietstengels en ander aangroeisel op de kant te leggen.

Het water begint eruit te zien als dropwater, zo zwart. Maar met al zijn behendigheid stuurt deze man recht op enkele duurzaam en met veel inspanning gebouwde waternesten van meerkoeten af. Nee hé? Het zal niet waar zijn. Gelukkig! De machine draait op tijd en maakt een ruime draai. Zo gevaar geweken! Alleen puilden mijn ogen zowat uit mijn kassen toen ik zag dat de man na de draai extra vaart maakte en in één keer het nest met jong en al in zijn scharen nam om het vervolgens te dumpen op de kant. Ik schrok mij on-gans. Of in dit geval on-meerkoet. Verontwaardigd begon ik instanties af te bellen. Helaas was ik bij poging 4 nog steeds niet op het goede adres. Van gemeente Groen naar gemeentehuis. Van gemeentehuis naar Rijkswaterstaat om vervolgens doorverwezen te worden naar de provincie. Die wist mij te vertellen dat ik bij Hoogheemraadschap moet zijn. Ook deze geeft niet thuis. Ik geef het op! Niet doorheen te komen. Het oerwoud van de overheid is nog een erger oerwoud dan al dit riet in de sloot. Na verloop van tijd kwam Jan de Maaier uit het water. Ik sprak hem aan. Het komt er eigenlijk op neer dat ik niet zo moest zeuren.

“Ik heb de opdracht te maaien en dan zal ik ook maaien ” Maar heer, als je ziet dat daar jong zit, dan draai je toch? In plaats van dan maai je toch”? “Dit is mijn opdracht. Als ik niet maai, dan word ik er bij mijn baas uit gemaaid. Dan liever maar die kuikens. Anders hebben mijn eigen kuikens straks thuis geen eten meer”. “Dus u noemt uw vrouw een kuiken”? Ik probeerde met zijn lollig zijn mee te doen. Viel overigens volledig in het door hem gecreëerde dropwater deze grap. De man loopt boos weg. Ik kan hem nog net “uilskuiken” naroepen. Hij laat een dode sloot achter. Stinkende drap op de kant en een heleboel dode dieren.

Vis
Uit dezelfde sloot

Alle vissen waren bovendien door zijn scharen geraakt en dreven aan het oppervlak. En reken maar dat er aardig wat vis zat. Een jongen uit de buurt laat zien wat er voor vis in deze sloot kan zitten.

Wie gaat helpen dit soort zaken te voorkomen in Beverwijk?

 

 

 

 

djp portret
Dirk-Jan Prins

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz