“Column” Meten met hoeveel maten?

COLUMN

Een uitspraak die mij wel aanspreekt is “Het kan natuurlijk ook te gek” Vandaar dit keer een column vol vragen en nog eens vragen!

BB07
Wethouder van sport Erol start de Beachbattle van 2015        Foto: Dirk-Jan Prins

Het motto van de gemeente Beverwijk, er moet meer gesport! Helemaal waar. Geen speld tussen te krijgen. Het is dan ook bewonderenswaardig dat de gemeente Beverwijk zich zo goed inzet voor alles wat met sport te maken heeft. Maar daar is hij: “Het kan natuurlijk ook te gek”. Hier bedoel ik mee, het evenement wat de 27e november 2016 moet plaatsvinden.

Een introductie gepresenteerd door Rijkswaterstaat: Niet zomaar een hardloopevenement, niet zomaar een afstand. Once in a lifetime! Bucketlist! Een unieke kans en een mooi parcours van Velsen naar Beverwijk. De loop start in Velsen en gaat onder andere over de prachtige paden in de parken Velserbeek, Waterland en Beeckestein. Om tot slot te finishen in de Breestraat, de gezellige en sfeervolle winkelstraat in Beverwijk. De hardlopers hebben er dan 7,68 km opzitten. Een knipoog naar de 768 m lengte van het overdekte deel van de Velsertunnel. En als aanvulling: De gemeenten vinden het erg bijzonder om 5.000 deelnemers door de Velsertunnel te laten hardlopen, iets wat na de opening van de tunnel in januari 2017 niet meer mogelijk is.

Nu wil het dat dit evenement een samenwerking is met de gemeente Beverwijk. Hebben jullie opgelet? Ja? Dan moet het opgevallen zijn dat dit evenement plaats zal vinden op de 27e november. En dan nu het vreemde! Deze zelfde gemeente heeft ook een jaarlijks terugkerend evenement op het strand van Wijk aan Zee dat als maar belangrijker en groter aan het worden is. De Beachbattle. Waar het niet dat dit op dezelfde dag valt als de Velsertunnelrun, namelijk ook op de 27e november. Wie heeft er zitten slapen, zodat dit samen kan vallen? Twee prachtige evenementen gelijktijdig! Terwijl het publiek, met een beetje beleid, van beide had kunnen genieten als het niet was samen gevallen.

Een onderzoek leert dat een dergelijk groot evenement, zoals de Beachbattle, behoorlijk wat voorbereiding nodig heeft. Minimaal een half jaar voortijdig, of liever langer, moeten alle veiligheidsdiensten zijn ingelicht met draaiboeken, anders kan een dergelijk groot evenement eenvoudigweg niet eens doorgang vinden. Ook de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) eist een terdege voorbereiding op lang termijn van de organisatoren.

Het blijkt dat bij de Tunnelrun de vergunningaanvraag ver achterwegen is gebleven. Sterker, één telefoontje naar de gemeente Velsen, met het verzoek de vergunningen in te mogen zien, werd ter verstaan gegeven dat er nog helemaal géén vergunningaanvraag is ingediend. Hier is de organisatie nu druk mee doende. Mocht dit gedaan zijn, dan kunt u het beste de krant in de gaten houden, want daar zal het wel in komen te staan. Aldus de dame van de gemeente Velsen.

Krak, zegt hier mijn klomp. Omdat het twee gemeenten betreft, kan het wel allemaal op kort termijn geregeld worden? Ondanks negatief advies van o.a. de verkeerspolitie? De Demloop mag en kan geen doorgang vinden op het strand vanwege de Beachbatlle, maar wel de tunnelloop laten doorgaan?

Reken eens mee? Het is nu 16 september en de Tunnelrun moet plaatsvinden op 27 november. Dit is krap over 2,5 maand. Er worden wel ruim 5000 mensen door die tunnelbuis heen geloodst! En dit met een terrorisme-dreiging die nog steeds op substantieel staat in Nederland? En hier is geen draaiboek voor nodig, van ruim een half jaar voordien, om de neuzen van alle diensten één kant op te krijgen? Kunnen wij dan wel aannemen dat de veiligheid op de juiste manier is gewaarborgd? Of moeten wij ervan uitgaan dat hier de regels met voeten getreden worden? Hier kan de veiligheidsregio wel mee leven? Kennelijk niet, anders zou er geen negatief advies zijn uitgebracht door de politie. Hoeft de overheid hier dan geen rekening mee te houden en mogen zij dit dan zomaar van tafel vegen? Wat gaat de wethouder van Sport van Beverwijk, Beverwijk als mede initiatiefnemer van de run, met dit gegeven doen?

Indien jullie het mij zouden “vragen” zou ik zeggen, afblazen en laat iedereen zich concentreren op een wel op tijd georganiseerd groots evenement, namelijk de Beachbattle van Wijk aan Zee. Echter, niemand zal het mij ooit vragen!

djp portret
Dirk-Jan Prins

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz