Column: Mishandeling

COLUMN NIEUWS
Mishandeling
Doe toch eens normaal man !

Ondanks berichtgeving in andere media doet vermoeden, maakt het 15 jarige meisje uit Beverwijk het redelijk goed.

Het meisje werd mishandeld door twee jongens in IJmuiden. De berichtgeving, dat het met haar slecht gaat, kan niet door de politie-woordvoerder worden bevestigd. Het meisje is alleen voor alle zekerheid ter observatie, vanwege een hersenschudding, een nachtje in het ziekenhuis geweest. Zij is vandaag alweer gelukkig huiswaarts.

Met de twee verdachten 14 en 15 jaar, een inwoner van Heemskerk en een inwoner van Beverwijk, verloopt het zoals iedereen het graag ziet. Zij zullen voorlopig in hechtenis blijven. Het politieonderzoek zal na het weekend hervatten. Zo kon de politie ook nog steeds niet aangeven wat nu de werkelijke aanleiding is van deze mishandeling. Eenvoudig vanwege het feit dat dit nog niet uit de verhoren duidelijk naar voren is gekomen.

Wat wel héél duidelijk is? In de gemeenschap is de roep, om dit keer de daders er niet met een taakstraf ervan af te laten komen, erg sterk aanwezig. De schreeuw om rechtvaardigheid is bijzonder sterk. Zo hebben leeftijdgenoten van de jongens laten weten aan mij, afkomstig uit dezelfde cultuur, dat zij eigenlijk berecht dienen te worden zoals zij zelf gewend zijn in hun eigen cultuur. Eén jongen zei zelfs tegen mij, tijdens een straatvraag, “terug sturen naar zijn roots en daar laten berechten, dan komen zij er niet zo makkelijk vanaf meneer. Daar wil ik mee zeggen meneer”, zo vervolgde hij, “Nederland is zwak in berechten en dat weet dit slag, deze schoften. Het is voor ons ook niet normaal hoor om zomaar een meisje in elkaar te slaan. Omdat justitie zo zwak is hier, worden zij overmoedig en zij hebben zoiets van, wat maakt het uit, even 100 uurtjes harken en ik zoek wel weer een “andere hoer” om in elkaar te slaan. Het is niet de politie hoor meneer. Die willen wel, maar die mogen niets. Denkt u nu echt meneer dat wij dit goedkeuren? Echt niet! Het zijn gewoon jongens die hier geboren zijn en zich moeten gedragen naar de normen en waarden van hun geboorteland. Maar wat doen zij als het hun uitkomt? Dan interpreteren deze schoften de regels zo dat het hun het beste uitkomt. Een beetje van hier en een beetje van daar”!

Even was ik stil. Ik vervolgde met de opmerking dat het dus wel voorkomt bij hun cultuur, anders zou jij niet aangeven dat zij een beetje van het een en ook een beetje van het ander kunnen pakken. De jongen keek mij, te midden van een zevental andere jongens, doordringend aan. Hij stond duidelijk af te wegen of het nu een vraag was of een aanval.

Na enig denkwerk van de knaap werden zijn ogen wat rustiger en hij vervolgde: “Meneer, ik wil u best uitleggen waarom het in onze cultuur gerechtvaardigd is een vrouw te slaan. Kom dan maar eens naar onze Moskee”. Ik bedankte de jongen vriendelijk voor het aanbod. “Ik zie het niet zitten een Moskee te bezoeken om er achter te komen wanneer ik wel of niet een vrouw mag slaan”, vervolgde ik. Ik besloot het gesprek met de opmerking dat ik dan toch liever de regel van de Bijbel wilde hanteren. De knaap keek mij vragend aan. Vandaar dat ik hem liet weten:

“Wat u niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet”. Ik zwaaide de jongens gedag en reed weg. De jongen riep mij nog na: “Deze ken ik niet meneer, maar ik vind het wel een goeie. O ja, kom nog eens langs”

djp portret
Dirk-Jan Prins


Widget is loading comments…


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz