“Column” Spoed!!

COLUMN
kitesurf_10_570
Kitesurfen

WIJK AAN ZEE – Het is zaterdagmiddag 11 april 2015 rond de klok van half twee.

Sirenes loeien. Er komt met gepaste snelheid een ambulance Wijk aan Zee binnen. Of het niet genoeg is komt een tweede ambulance dezelfde weg betreden. Dan, opeens geronk aan de horizon. Met een indrukwekkende snelheid en perfecte stuurmanskunst, komt een geel gevaarte over het dorp aangesneld. Het blijkt de geel gevleugelde engel die traumaheli wordt genoemd. De gele vogel vliegt door richting Noordpier om daar een plekje op het stand te kiezen waar een buitenlanding gemaakt moet worden.

Wat niet zichtbaar is, de KNRM van Wijk aan Zee krijgt ook een oproep om met spoed bijstand te leveren en ook die kant op te gaan. Waar stoere mannen en vrouwen weer en wind trotseren om te oefenen, is het deze dag weer eens raak.

Al deze hulpverleners staan in dienst voor een surfer. Een surfer die tijdens zijn hobby en vrijetijdsbesteding overmand wordt door een Tia. De mannen van de reddingsboot vissen de surfer uit het water om vervolgens hem over te kunnen dragen aan de toegesnelde andere hulpdiensten. Even is het spannend. Dan valt het verlossende woord op een stil en kil stuk strand aan de Noordpier. De surfer gaat naar het ziekenhuis en hij maakt het gezien de omstandigheden goed.

Met een zucht van opluchting vertrekken alle hulpverleners richting huis met een goed gevoel op zak. Opnieuw een mensenleven kunnen redden.

Na het vernemen van dit ware verhaal, op zaterdag 11 april 2015, moet ik opeens denken aan alle hulpverleners die zich ingezet hebben. Hoe zouden zij een dergelijk moment beleven? Maar ja, het is hun beroep en krijgen er voor betaald. Maar hebben jullie er wel eens bij stil gestaan dat alle diensten inderdaad hun salaris krijgen op de KNRM na?

mirjam terpstra
KNRM Wijk aan Zee       Foto: Mirjam Terpstra

Mannen en vouwen die dag en nacht klaar staan om hun leven te wagen voor hun medemens. In goed onderhouden materieel wat door donaties bij elkaar is geschraapt. Sterker, zij ontvangen niet eens één cent subsidie. Een absurde situatie. Kan dit echt niet anders? Maar helaas. Het is goed om hier eens bij stil te staan. Steun verlenen aan deze dienst, waar het maar kan, is dan ook wel het minste wat wij als medeburger kunnen doen. Mochten jullie willen doneren? Niemand die hierop nee zal zeggen. Dit kan door middel van hun pagina. 


djp portret
Dirk-Jan Prins

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz