“Column” Start nieuwe Rijksoverheid-campagne

COLUMN

Dat je niet één oog op de weg en één oog op je telefoon kunt houden, weet vrijwel iedereen. Maar zeker op de fiets hebben nog steeds veel jongeren een smartphone in hun hand en een half oog op het scherm.

 Alleen Marty Feldman kon dat. Alleen waren er toen nog geen smartphones!

marty feldman
Marty Feldman

Net als in de auto kan dat leiden tot gevaarlijke situaties: in het verkeer moet je immers altijd alert zijn. Daarom start vandaag de Fietsmodus School Challenge. Scholieren worden uitgedaagd om de smartphone onderweg links te laten liggen en kunnen daarmee een 538 Dj’s On Tour XXL Schoolfeest winnen. De Amsterdamse wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer) verrichtte vandaag de landelijke aftrap van de Challenge, samen met Michael Kulkens van de stichting T-butterfly.

Wethouder Litjens: “Natuurlijk snap ik hoe verleidelijk het is om even je telefoon te pakken als je hoort dat je een nieuw bericht hebt. Maar het kan echt heel gevaarlijk zijn. Zeker in een drukke stad als Amsterdam, waar auto’s, scooters, trams, taxi’s en fietsen tegelijkertijd langs en door elkaar heen gaan. Als stad doen we er alles aan om het zo veilig mogelijk te maken, maar je moet zelf natuurlijk ook opletten. Daarom: laat je smartphone even links liggen als je op de fiets zit.”

Mooie woorden! En iedereen mag verheugd zijn dat de vader van een verongelukte 13 jarige jongen het voor elkaar heeft dat er nu zoveel aandacht voor is. Want Michael Kulkens 13-jarige zoon Tommy-Boy, is in 2015 omgekomen bij een verkeersongeval, toen hij op de fiets met zijn telefoon bezig was en zo een kruispunt overstak.

Helaas, ik snap iets niet. Vandaar mijn vraag neergelegd bij de politie. “Waarom niet gewoon bekeuren?” Hierop kwam een bedroevende mededeling van de politie. Dat mag niet want het is niet verboden om op de fiets gekleefd te zitten aan een gsm. Dat laatste is mijn vrije interpretatie van hetgeen wat ik te horen kreeg. “Ook voor ons zeer frustrerend,” zo vervolgde hij. En daarbij komt, aldus de politieman, dat het lastig handhaven is.

Hierop schoot ik toch wel behoorlijk in de lach. Lastig handhaven? Er is niets makkelijker! Zij kunnen er niet vandoor met hoge snelheid en iedereen kan op afstand al zien dat deze mensen vierkante ogen hebben van het gsm scherm. Of is er straks zo’n overvloed aan gsm gebruikers op de fiets dat de handhavers niet weten waar te beginnen? Net als in Wijk aan Zee waarop een drukke warme dag velen fout geparkeerd staan en de handhaving niets doet met de zin: “anders kunnen wij wel aan de gang blijven! Geen beginnen aan!”

Maar wat echt lastig is, de gsm in de hand van een bestuurder van een auto waarnemen, daar zijn jullie volop mee bezig. Sterker, er zijn bij de politie campers in gebruik om hoger te zitten om zo beter in de auto’s te kunnen kijken, of er niet een gsm ergens stiekem op een schoot ligt. De politieman was even stil. Mochten jullie een fietser zien die fietst met “kijk mama, “met zonder handjes,” hup bekeuring. Of indien iemand het idee heeft vanaf zijn of haar bagagedrager te gaan trappen, hup bekeuring. Maar een gsm is lastig handhaven?

Het komt erop neer dat de politiek meepraat met een vader en roept ach en wee dat deze jongen verongelukt is. Deze zelfde politiek is er (nog) niet veel aan gelegen om simpelweg de wet aan te passen om het gsm gebruik op de fiets te gaan verbieden. Snappen jullie het nog?

djp portret
Dirk-Jan Prins

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz