Column: Tata diep door het stof

COLUMN
onder de rook
Foto’s: Dirk-Jan Prins

WIJK AAN ZEE – Het was zover. Wijk aan Zee keek lange tijd uit naar de uitleg van Tata Steel over de door hun veroorzaakte milieuproblemen. 

Een dorp, onder de rook van Tata Steel. Tata met zijn karakteristieke pluim. De dorpsraad van Wijk aan Zee vond het tijd om Tata Steel uit te nodigen. Zo kan Tata een degelijke uitleg geven over de problemen waar staalreus tegenaan loopt tijdens het productieproces. En hoe de eventuele oplossingen naar de bewoners communiceren. Het blijkt een goed onderbouwd verhaal, met grafieken. Het moet de wind uit de zeilen nemen bij de bewoners. Dit gebeurde dan ook enigszins in mijn ogen. Het strijdlustige van de bewoners liet een beetje te wensen over. Overigens was dit achteraf ook de mening van sommige bewoners zelf. Toch kreeg deze avond een positieve wending. Bijna iedereen die aan het woord kwam, probeerde mee te denken met Tata Steel. Ondanks het berustende van de bewoners, kwamen de vragen los. Goede vragen! Zeer goede vragen! Met wederzijds respect. Als goede buren die met elkaar over de schutting een praatje blijven maken en niet alleen maar de schutting gebruiken om de ander zwart te maken.

Dan! De officiële vragenronde is daar. Hier is duidelijk een misrekening gemaakt door het bestuur van Tata Steel. Vragen waar men jaren geleden niet aan dacht deze te stellen. Er werkte namelijk altijd wel een familielid bij de staalreus. Dan vroeg je dit soort vragen gewoon niet.

Hans van de Berg, directeur Manufacturing Iron & Steel, die de vragen aanhoorde en deze ook moest beantwoorden, zat dan ook menig keer in de spreekwoordelijke hoek. Dit was goed van zijn gezicht te lezen. Een veel uitgesproken opmerking van hem was deze avond dan ook, “dit is een goede vraag” of “een hele goede vraag”. Dit zoeken wij op, kon hij niet gebruiken, omdat op de meeste vragen simpelweg geen antwoorden zijn. Nog niet althans!

2
Hoor ik het goed?
3
Ehh, Lastige vraag!
1
Tja, moeilijk…
4
Geen idee, weet ik niet!

Wel sportief om dit toe te geven zonder er omheen te draaien.

De goede vriendelijke reus Tata, beseft wel dat de problemen die zij veroorzaken, dat zíj die moeten oplossen. Bovendien is de staalreus behoorlijk bezig met verbeteringen door te voeren. Dit gaat alleen niet van de een op de andere dag. De kosten spelen natuurlijk een grote rol. Tja, stoppen en de fabriek plat gooien is ook geen optie. Wie gaat de 6 miljard saneringskosten dan betalen die nodig zijn om het terrein bruikbaar te maken voor andere doeleinden? Het wachten is op goede antwoorden zonder steeds te moeten horen dat de meteorologische omstandigheden niet in de hand te houden zijn. Want volgens Hans van de Berg is dit wel een heel belangrijke factor in het veroorzaken van de problemen. In mijn ogen geen “ijzersterk” argument.

2010a
Dirk-Jan PrinsTwitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz