“Column” Verkiezing gebouwd op los zand

COLUMN

Schoonste Stranden


Spiegeltje aan de wand, wie heeft het schoonste strand van het land?

Deze vraag giert al zenuwslopend door de aderen van al diegenen die ook maar iets te maken hebben met het strand. Ieder jaar opnieuw komen deze verkiezingen terug. Bij het vernemen van de uitslag van dit jaar, spookten er toch vragen door mijn hoofd en met namen hoe een dergelijke uitspraak over een strand tot stand komt.

Bij het uitzoeken komen er enkele opmerkelijke zaken naar boven die nog meer vragen oproepen. Want wat blijkt? De verkiezing “Schoonste strand” wordt jou als gemeente door de strot geduwd. Snaveltje open en slikken maar. Iemand die deelneemt, aan wat voor verkiezing dan ook, neem als voorbeeld een Missverkiezing, maakt zelf de keuze om hier aan deel te nemen. Maar bij het schoonste strand is het een verplichting en “bijna” niemand ontkomt hieraan. Met de nadruk op bijna, want het deel bij de Noordpier en een paar andere standen in Nederland worden niet bezocht door de ANWB inspecteurs. Hoe kan dit? Op zich een opmerkelijke zaak als een organisatie pretendeert het beste strand voor jou te vinden van héél Nederland. Dan moeten zij alle standen bezoeken! Overigens zijn het inspecteurs van de ANWB die worden ingezet door de organisatie “Nederland schoon”

Hoe gaat een dergelijke controle in zijn werk. Er komt een inspecteur het strand op met camera of notitieblok. Loopt wat rond en ziet afval liggen. Er wordt een foto van gemaakt en vervolgens komt de beste inspecteur een andere dag terug. Mocht dit afval er nog liggen, dan kost het jou, als strand, punten. Is er ondertussen vuil bijgekomen, berg jezelf dan maar in één van de containers. Is geconstateerde weg? Hoera punten! Heb jij als strand geluk, dan komt hij terug op een rustige dag. Maar op een drukke dag zal hij snel meer afval vinden. En daar knelt nu net de schoen. Een korte uitleg is hier wel op zijn plaats.

Een familiestrand, als bijvoorbeeld Heemskerk, kent geen open toegang voor brommers, automobilisten en noem maar op. Het zijn meestal moeders met kinderen die door de duinen naar het strand gaan. Andere vervoersmiddelen mogen daar niet komen. De afvalproductie is aanmerkelijk minder te noemen als het gaat om 2000 bezoekers, wandelend of op de fiets, op een mooie dag dwars door de duinen. Er zal dan ook minder vuil achterblijven. Wijk aan Zee daarentegen kent ruim 20.000 bezoekers op mooie dagen en de meesten blijven ook nog eens een stuk langer op het strand. Want bij Heemskerk moet iedereen voor zonsondergang van het strand zijn. De chips-zakken buitelen over elkaar in Wijk aan Zee. Vuilcontainers gaan af en aan. Er wordt enorm veel energie gestoken in het schoonhouden van het strand. Niet dat wij het Heemskerk niet gunnen of jaloers zijn, maar de verhoudingen zijn op zijn minst scheef te noemen en de ANWB inspecteurs houden met dergelijke situaties geen rekening.

Laten wij van de 28 stranden, die door de ANWB worden aangedaan, er nog eens enkele in het vergelijk meenemen. Zandvoort! Een mooie dag, een gemiddelde van 120.000 bezoekers per dag. Daar gaat het feesten door tot diep in de nacht. Dus, de stranden moeten vaak, in een tijdsbestek van nog geen 4 uur, vrij gemaakt worden van al het afval. Een bijna onmogelijke taak. Ja, oké daar is het budget iets hoger dan in Wijk aan Zee. In plaats van een schamele 40.000 a 50.000 euro gaat dat budget naar de tonnen. Zo krijgt Westland voor het schoonhouden van het strand maar liefst 450.000 euro. Tel uit jouw winst. Om nog een voorbeeld te noemen, Domburg heeft buiten een enorm budget, ook nog eens 6 man in dienst die continue de boel schoon houden. Om over Scheveningen maar niet eens te spreken. Scheveningen wordt gespekt door den Haag en Europa. Maar ondanks al deze inspanning en de enorme bedragen, zullen zij nooit zo snel het schoonste strand kunnen worden in de ogen van de ANWB inspecteurs. Ondanks dat het hoofdkwartier van de ANWB daar huist. En dit komt louter en alleen vanwege het hoge aantal vervuilende bezoekers.

Even terugkomende op Wijk aan Zee. Geen mensen in dienst, geen machines die het strand onderhouden met de mooie naam beachcleaners, maar een strand waar de strandtenthouders zich inzetten voor het schoonhouden van de stranden. De gemeente die met een betrekkelijke laag budget het voor elkaar krijgt voldoende containers te plaatsen en papieren afvalzakjes ter beschikking te stellen. In 2011 was Wijk aan Zee het schoonste strand van Noord Holland. In dat jaar heeft de “Vereniging van strandexploitanten Wijk aan Zee” het schoonmaken van het strand overgenomen van HVC en de gemeente. Hierdoor heeft Wijk aan Zee nu al vijf jaar op rij de maximale 4 sterren behaald.

Begrijpen jullie nu hoe krom het is om stranden op een dergelijke wijze, zoals de ANWB dit doet in opdracht van, met elkaar te vergelijken? In mijn ogen zelfs een schadelijk vergelijk. “Nederland schoon” zorgt er zo namelijk voor dat op bepaalde stranden, waar eigenlijk meer toerisme behoort te komen, de economie achter blijft ten opzicht van de aangeprezen stranden. Maar zij blijven zich rotsvast vasthouden aan hun methoden. Vandaar dat wij met gerust hart kunnen spreken over een verkiezing, “gebouwd op los zand”.

djp portret
Dirk-Jan Prins

 Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz