“Column” Verkiezingstijd

COLUMN
Foto: Dirk-Jan Prins

Met regelmaat wordt gevraagd: Wat is jouw menig over politiek, op wie stem jij? 

Werkelijk één van de lastigste vragen die ik ooit gesteld heb gekregen. Het is misschien een vreemd gegeven, maar ik heb zelf het idee dat er zonder een leider, zoals een minister president, het leven gewoon doorgaat. Dit is overigens al eens bewezen toen men er weken c.q. maanden niet uit de formatie konden komen.

Deze verkiezingsronde zit ik opnieuw debatten te volgen. Inhoudelijk ga ik niet in op de programma’s die de partijen gepresenteerd hebben. Nou, op één opmerking na dan van een lijsttrekker. Mijn mond viel open van verbazing dat een zeer “christelijke” partij zich sterk wenst te maken voor méér oorlogstuig. Meer miljarden naar oorlogsvoering. Zo moeten er van deze lijsttrekker drones komen die bewapend zijn om te kunnen vernietigen. Het valt op dat deze partij regelmatig met nadruk spreekt over normen en waarden, maar dan aan de andere kant wel wapens en leger hoog in het vaandel heeft.

Het is in mijn ogen sowieso een vreemde zaak als mensen, die zeggen christelijk te zijn, de politiek kiezen. Christenen zeggen navolgers van Jezus Christus te zijn. Laat Jezus nu uitdragen dat zijn koninkrijk niet van deze wereld is! Hij niets met de politiek van deze wereld te maken wenst te hebben. Dit is waarom zijn dienaars niet zullen vechten. Zijn koninkrijk groeit niet en wordt niet een imperium, zoals de koninkrijken in deze wereld hun succes bereiken. In dit geval onvermijdelijk met een flinke dosis militaire actie. Het koninkrijk van God groeit niet door menselijke legers en letterlijke soldaat-heiligen. Men zou wensen dat zij, die aan de basis lagen van de kruistochten en alle andere oorlogen, wat langer over deze tekst hadden nagedacht, die Jezus vlak voor zijn dood uitsprak.

En dan nog iets wat niet te plaatsen is. Bijna iedere politicus heeft het over de Joods-Christelijke traditie. Hoezo Joods-Christelijk? Zijn wij dan vergeten, of heeft de dominee of welke voorganger dan ook, niet duidelijk verteld dat het juist de Joden zijn die Jezus op de berg Golgotha hebben vermoord? Het Joodse volk erkenden Jezus niet en denken dat Jezus (de Messias) nog moet komen. Hoe kunnen er dan Joods-Christelijke tradities zijn als hij nog moet komen en hij nog niet gedoopt is? Want Jezus werd pas de Christus na zijn doop in de rivier de Jordaan. Deze Joods-Christelijke traditie bestaat helemaal niet! Zo zei Max Pam, journalist, schrijver en televisiemaker eens: “De term Joods-Christelijke traditie is voortgekomen uit een naoorlogs schuldgevoel”. Opmerkelijk is dat deze term hoofdzakelijk door politici gebezigd wordt.

Als één van de meest “christelijke” lijsttrekkers van het Nederlandse politieke landschap aan het schreeuwen is dat er meer wapens moeten komen, kent hij dan niet de tekst, “Heb uw naaste lief gelijk uzelf”? Zou hij, indien hij dit na zou streven, drones met wapens nodig hebben om anderen de kop in te drukken? Heeft hij als christen, zoals hij zelf zegt te zijn, niet geleerd dat wanneer jij op de rechter wang geslagen wordt de linker moet toedraaien? Betekenis? “De ‘truc’ is, niet ingaan op intimidaties, maar die zo weten te ontregelen, dat daders uit zichzelf het besluit nemen ermee te stoppen”. Dit geluid horen wij bij nagenoeg alle andere partijen en juist niet bij één van de meest “christelijke” Deze partij heeft liever extra miljarden voor het leger en wenst wapens op drones. Waarom komen andere christelijke partijen niet tegen dergelijke denkbeelden in opstand? Men tuimelt en rolt bij het minste en geringste over elkaar heen. Op dergelijke cruciale punten hoort men niemand. Wanneer is de tijd daar dat de politiek het geloof en het geloof de politiek uitkotst?

Terug komende op de miljarden voor oorlogsvoering! Minister Hennis heeft aangekondigd niet de gevraagde 4 maar 2 miljard uit te willen trekken voor het leger. Maar wisten jullie dat er met dit bedrag per jaar, het onvoorstelbare aantal van 100 miljoen kinderen in onze wereld, die momenteel honger lijden, weer te eten hebben? Dit is berekend door het WFP (World Food Progamme). Laat staan wat er met de extra 50 miljard per jaar, voor het leger van Trump, gedaan kan worden. Er is “maar” 16 miljard per jaar nodig om alle honger de wereld uit te helpen. Dan blijft er altijd nog 34 miljard over om het achterlijke getal van 600 miljard per jaar groter te maken. Volledig krankzinnig! Eén land is in staat om, in één klap, alle honger de wereld uit te helpen. Maar nee, huilbalkje Trump is boos omdat een andere leider net iets meer heeft dan hij. Trump geeft liever aan oorlog uit, dan aan het helpen van de gehele mensheid. Hij wil alle oorlogen weer winnen. En hier doet onze “christelijke” lijsttrekker gretig aan mee.

Foto: Dirk-Jan Prins

Maar één ding scheelt, wij hebben tegenwoordig mooie borden met afbeeldingen en affiches van de partijen. Regionaal geregeld. Het is geen speel-mee of bouw een hut-bouwsel meer, met afgewaaide posters omdat de behangerslijm los laat. Gelukkig dat de gemeente in 2017 meegaat met haar tijd. Solide en strak gelijnde borden! Zou de politiek, na deze verkiezingen, net zo solide en strak gelijnd zijn?

Dirk-Jan Prins

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz