“Column” Vreemde paden bewandelen!?

COLUMN

In de jaren 60 en 70 kwamen er veel nieuwe woonwijk-projecten op gang.

Wij kunnen hierbij denken aan wijken in Almere, Graan voor Visch in Hoofddorp en Amsterdam Zuid-Oost (Bijlmer) om maar een paar voorbeelden te noemen. Als jij dan naar een adres moest, was het vaak uren zoeken met het grote Shell stratenboek op schoot. De meest onlogische huisnummering werd uit de laden van de ambtenaren getrokken. Zo ontstonden in de Bijlmer flats met de meest vreemde nummering en maar enkele flats hadden hotelnummering. Dan wist iedereen dat huisnummer 324 op de derde verdieping was. Drie voor de verdieping en 24 voor het huis. Dit voor degenen die niet weten wat hotelnummering is. Voor alle andere nummeringen werd al snel gezegd dat het om een “dronkenambtebarennummering” ging.

Maar de tijd verstrijkt en echte “dronkenambtenaren” komen gelukkig niet voor. Toch? Niet als het gaat om nummering misschien. Maar wat dachten jullie van de fietspaden? Nee, wij gaan het niet hebben over de Breestraat. Daar is het argument dat er over niet al te lange tijd een herinrichting komt. En de beelden gezien te hebben, gaat dit erg mooi worden. Nee, wij gaan het niet hebben over de wegen die op de nominatie staan gerenoveerd te worden. Die komen vanzelf aan bod.

Maar van de wegen en paden die klaar zijn, zou verwacht mogen worden dat het op en top is. Goede doordachte zaken zoals in ons fietsland ook de bedoeling is. Ja, maar niet op de route van Wijk aan Zee naar Beverwijk. Daar doet zich het volgende voor!

Na grondige herstelwerkzaamheden is het eerste deel van het fietspad, gezien vanuit WAZ prima geworden. Het tweede stuk, tot aan de ganzen en een heel klein stukje verder, keurig gemaakt in het herstel en herinrichten van de Zeestraat. Maar dan komt er een stuk waar een kamikaze piloot graag overheen gaat misschien, maar niet de bewoner met fiets of brommer. Het gaat dan over de zuidkant, tegenover de huizen. Wortels van bomen, gaten, verzakkingen, tegels opstaand en verzakt over de gehele breedte en ga maar door. Tot aan paviljoen Westerhout aan toe.

DSC01191_3
Gelukkig, aan de overkant ook twee richtingverkeer     Foto: Dirk-Jan Prins

Gelukkig is het fietspad langs de woningen wel geheel opgeknapt tijdens de herinrichting van de Zeestraat. En is bedoeld om in beide richten gebruik van te maken. Na een paar keer bijna wandelende nieren te hebben gekregen, steken de mensen bij de ganzen daarom graag over om hun weg te vervolgen langs de woningen, om zo over een supermooi en nieuw fietspad te kunnen.

DSC01192_3
Heerlijk overgestoken en karren maar     Foto: Dirk-Jan Prins

Ja, tot 3/4 van het pad, want toen dacht de dronken ambtenaar, zo is het mooi geweest, het ging al te lang goed. Want wat denken jullie? De witte streep in het midden stopt en er staat ineens een bord eenrichtingsweg, in deze richting gesloten voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren en vee.

DSC01186a
En daar is het bord Foto: Dirk-Jan Prins

Teruggaan is geen optie. Waar het bord is geplaatst, is een keurige afrit gemaakt. Maar ja, wat dan? Want aan de kant, waar iemand liever niet komt, is géén oprit gemaakt. En linksaf slaan over het asfalt mag ook niet. Rechtdoor mag niet zegt het bord en oversteken kan niet.

DSC01188
Geen oprit aan de overkant    Foto: Dirk-Jan Prins

Met rechtdoor gaan breng jij jouzelf trouwens dik in problemen bij de verkeerslichten. Want deze T splitsing is niet ingericht voor verkeer vanaf deze kant. Kunnen jullie het nog volgen? Hoezo geen dronken ambtenaren meer tegenwoordig?

Gelukkig, is er een raadslid die al dergelijke vreemde fietspadzaken in Beverwijk in kaart brengt. Mochten jullie nog meer punten zijn tegengekomen, laat het weten via het contactformulier, want hij wil deze graag weten.

djp portret
Dirk-Jan Prins

 

 

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz

3 thoughts on ““Column” Vreemde paden bewandelen!?

  1. Beste Monica en Peter. Normaal zou ik meegaan met jullie idee. Alleen is deze oprit of afrit ten hoogte van het bord een voetpad tussen de huizen door. Duidelijk een voetpad bord en hekken zodat de fietsen en eventuele brommers er niet door kunnen. Het is en blijft dus een raadsel…. misschien dat de betreffende ambtenaar het weet uit te leggen? Bedankt voor het meedenken….

  2. Die afrit… vlak voor dat bord… is geen afrit maar een oprit! Voor de bewoner van het huis, zodat hij zijn auto naast/voor zijn huis kan parkeren. 😉 Maar deze vreemde situatie was mij ook al opgevallen, de reden heb ik nog niet kunnen vinden.

  3. Volgens mijn kan je tussen de huizen door naar de daar achterliggende scholen en huizen.
    Of begin ik nu ook wat te missen?

Comments are closed.