“Column ” Wie was eerder?

COLUMN
strandhuis
Foto: Dirk-Jan Prins

Wijk aan Zee – Het algemeen bekend dat vogels zich niet laten verjagen.

In de jaren 80 werd ik naar de klaverbladen A2 / A9 gestuurd door de Telegraaf / Nieuws van de Dag. In de openingen tussen de wegen is een kolonie sterntjes en ander soort meeuwen neergestreken. Dit is niet vreemd! Deze klaverbladen waren net gerealiseerd. Vogels laten zich niet verjagen. Dit gebied was in het verleden, zonder snelwegen, hun gebied en dat blijft het. Zeer ijverige mensen van groenvoorziening vonden het nodig om deze nestgebieden te maaien met machines. Resultaat, vele jonge vogels waren letterlijk neergemaaid. Honderden kuikentjes lagen voor lijk. Waarom? Omdat dit gebied door de vogels werd beschouwd als hun gebied. Maar de grote machtige reus vond het nodig om dit niet te accepteren.

Waarom vertel ik dit.

Het verhaal van de vogels kwam als eerste in mij op toen ik een bericht las van de collega’s van Dichtbij.nl. Tata Steel is helemaal geen tegenstander van de strandhuisjes op de bestaande locaties. Welnee, maar er moet wel voldaan worden aan hun regels en hun bepalingen. Jouzelf daar nestelen, zoals de vogels, geen bezwaar. Maar als er door Tata Steel bepaald wordt dat jij daar niet meer mag zijn, maaien met de handel.

Er blijft maar één vraag over. Wie was eerder? De huisjes op het strand of Tata Steel? De vogels of het klaverblad? Waarom de arrogantie het plezier van mensen naar de hand te zetten van een fabriek? Natuurlijk is Tata Steel belangrijk. Natuurlijk zijn de klaverbladen belangrijk. Maar waarom moeten vogels hieronder lijden? Waarom mogen de mensen niet genieten van de natuur en hun leefomgeving? Waarom moet dit bepaald worden door een fabriek die veel later op de proppen kwam?

Veel vragen! Als jullie het weten mogen jullie het zeggen. Maar geen enkel excuus is afdoende om deze arrogante houding van Tata Steel te vergoelijken.

Dit is mijn menig en daar moet u het mee doen, zou de rijdende rechter zeggen. Al eerder heb ik aangegeven dat wij niet meer in de oertijd leven. Het is 2014 en iedereen is prima in staat om voor zichzelf te zorgen. Stop met al dit betuttel. De overheid wil regeltjes weghalen om het allemaal simpeler te maken. Maar als het om huisjes gaat op het strand van Wijk aan Zee staan alle instanties te dringen om hun regeltje op te leggen.

Is dit werkelijk nog van deze tijd?

djp portret
Dirk-Jan Prins


Widget is loading comments…


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz