“Column” Wijk aan Zee aan de leiding?

COLUMN

WIJK AAN ZEE 

booreiland
Foto: © Dirk-Jan Prins

De meesten weten het nog. Enkele maanden geleden werd een begin gemaakt met een onderzoek naar een eventuele gasvoorraad voor de kust van Wijk aan Zee. Dit eiland op de foto, de Regina Allen, was er druk mee. Nu wil het dat er werkelijk een grote hoeveelheid gas is gevonden.

Er zijn verregaande plannen om dit Noordzee-gas daadwerkelijk te winnen. Hiervoor moet er een permanent booreiland komen. De firma Tulip Oil zal deze klus moeten klaren. Maar deze firma wil meer. Een aanlandige leiding met op het land, in ons gebied, een opvangstation voor de meestal giftige stoffen die aan land komen. Het is de vraag of wij dit willen. Gaat ons kustgebied dezelfde toekomst tegemoet als het gasveld in Groningen? En wat als er een zeebeving zich voordoet? Is Wijk aan Zee en omliggende gemeenten, nog wel een veilig gebied? Allemaal vragen waar eigenlijk antwoorden op dienen te komen!

Om hoeveel kubieke meter gas het gaat per dag, zal nog duidelijk moeten worden en onder welke druk het gas aan land komt ook. Om hoeveel jaar het gaat is ook nog niet precies duidelijk. Maar de verwachting is dat het om ongeveer 25 jaar gaswinning gaat.

Dit is zoveelste dreiging die de kust te verduren krijgt. Van militair vliegveld, tot de bouw van mainport Schiphol in zee. Ook dit artikel gaat over Schiphol. En sinds kort de bebouwing langs de kust die de minister mogelijk wenst te maken.

In de tijd dat er sprake was dat Schiphol er moest komen, was er iemand die op zijn eigen manier wilde uiten het niet eens te zijn met alle plannen. Hij schreef een lied en bracht deze zelf ten gehore. Jos Molenaar. Jos is een muzikant in hart en nieren. Zijn lied is nu nog steeds actueel. Want willen wij een booreiland? En willen wij nog meer zware industrie in het toch al door zware industrie omringde dorp?

1980_1990 LAAT DE KUST MET RUST

Als de golven niet meer rollen is de titel. Dit had betrekking op het 8 kilometer lange schiereiland wat men wilde aanleggen als mainport Schiphol. Er zou een luwe zee ontstaan. Wordt het nu een zwarte zee?

 

 

 

 

 

 


 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz