De energiezuinige Reuzen Albatros

COLUMN VERHALEN

Iedereen die wel eens naar de kust gaat, in ons geval Wijk aan Zee, krijgt al snel de zwevende meeuw in het vizier.

reuzenalbatros
De Reuzen Albatros

Als jij maar niet jouw overtollige rotzooi op mij laat storten, is het eerste wat in jou opkomt. Maar weten jullie dat er al decennia lang onderzoekers bezig zijn het vlieggedrag van deze schreeuwlelijkerds te bestuderen? Er kan veel geleerd worden van vogels als het om vliegen gaat. Zo zijn de vleugels van moderne vliegtuigen met “wingtips” uitgevoerd naar voorbeeld van de vleugels van meeuwen en andere vogels.

grauwe_pijlstormvogel
Grauwe Pijlstormvogel
flybe175
De wingtips zijn duidelijk zichtbaar

 De “wingtips” zijn goed te zien bij deze Grouwe Pijlstorm vogel en het vliegtuig.

Nog een vogel die graag boven water te vinden is, de reuzen albatros! De albatros heeft een spanwijdte van ruim 3 meter en weegt ergens tussen de 8 en 12 kilo met een lichaamslengte van ruim een meter. Geen enkele andere vogel heeft een grotere vleugelwijdte. Helaas kunnen wij deze vogel niet boven onze Noordzee verwachten. Meer boven onze oceanen. Ondanks dat hij duizenden kilometers aflegt zonder veel energie te verbruiken! Wat is zijn geheim?

Onderzoekers zagen dat albatrossen hun vleugels vergrendelen tijdens de vlucht door hun ‘ellebogen’ op slot te zetten. Zo blijven de vleugels van de albatros moeiteloos open. Hiervoor gebruiken zij een speciale pees. Door deze techniek krijgen hun spieren optimale rust. Het andere geheim, waardoor de albatros uren achtereen kan zweven, heeft te maken met de manier waarop hij gebruik maakt van luchtstromingen boven de oceaan. Deze energiezuinige vliegtechniek, om met de wind mee te vliegen, geeft de albatros snelheid zonder dat hij met zijn vleugels hoeft te klappen. Andere vogels, zoals eenden en duiven, krijgen juist hun snelheid door sterk met hun vleugels te klappen.

Vliegtuigbouwkundige Gottfried Sachs, van de technische universiteit van München, bracht samen met zijn team de vliegkunsten van de albatros in kaart. Hij publiceerde het resultaat in het vakblad Plos One. Albatrossen stijgen, keren en dalen boven zee in een repeterend patroon, waardoor zij genoeg vaart krijgen om de luchtweerstand te compenseren. Pas kort geleden hebben wetenschappers, dankzij speciale software en gps-zenders met zeer hoge resolutie, ontdekt hoe de vogels deze manoeuvre uitvoeren.

Volgens de wetenschappers verloopt de opname van energie soepel in een voortdurend proces. Het resultaat is dat de albatros urenlang zweeft zonder ook maar één keer met zijn vleugels te slaan! Ook ontdekte Sachs dat de vliegtechniek van de albatros uit vier onderdelen bestaat. Eerst zorgt de albatros ervoor dat hij de wind in de zij heeft om zo omhoog te vliegen. Op zo’n 15 meter boven het zeeoppervlak draait de vogel om. Nu om de wind in de rug te kunnen vangen. Met een glijdende beweging daalt de albatros weer tot vlak boven het zeeoppervlak. Daar draait hij zich opnieuw om, om de wind in de zij te krijgen. Zo blijft de albatros keer op keer deze techniek herhalen. De onderzoekers zagen dat de snelheid van de albatros al toeneemt in zijn vlucht omhoog. In de vlucht naar beneden bereikt de albatros zijn maximale snelheid. Snelle jongens, deze albatrossen, want een top van 150 km per uur is geen uitzondering.

Sachs denkt dat deze speciale vliegtechniek van de albatrossen van pas komt in de vliegtuigbouwkunde. Sachs: ‘Kleine onbemande vliegtuigjes zouden deze techniek van de albatrossen kunnen overnemen om zo zonder motor te vliegen. Zo zouden ook zij, net als de albatrossen, vlak boven het water kunnen vliegen”.

Zo, nu gaan jullie de volgende keer met heel andere ogen naar het schepseltje meeuw kijken, als het kleine broertje van de albatros, als jullie een bezoekje brengen aan Wijk aan Zee. Alhoewel, deze meeuwen zijn in Beverwijk ook niet uit te slaan.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz

Comments are closed.