De Kat

VERHALEN

De kat. Wat zijn dit toch ongelofelijke lieve metgezellen.

Leuke kat foto Gratis Foto

In Texas woonde Creme Puff. Creme was een kat van het vrouwelijke geslacht. Zij ging dood in 2005 op een leeftijd van maar liefst 38 jaar.

Weten jullie eigenlijk dat de patronen van de neus van een kat dusdanig uniek zijn dat het gezien kan worden als de vingerafdruk van de mens? En dat door een genetische afwijking katten geen zoet kunnen proeven?

Weten jullie dat katten een voorkeur hebben, om datgene wat zij doen, altijd met hetzelfde pootje te doen? De vrouwtjes gebruiken meestal het rechter pootje en de mannetjes gebruiken vaker hun linker pootje.

Verder is een leuke wetenschap dat wanneer een kat drinkt, de tong niet in het water gestoken wordt zoals een hond dit doet. De kat strijkt heel zachtjes met de tong over het wateroppervlak. Dit gaat wel tot vier keer per seconde waarbij er telkens 0,1 milliliter water mee komt.

Katten zijn in staat het verschil te horen tussen de stem van hun baasje en de stem van een vreemde die hun naam roept. Alleen het reageren gaat anders dan bij een hond. Meestal blijft het beperkt tot het draaien van de kop en het bewegen van de oren.

Het meest bijzondere van de kat is toch wel de snorhaar. Een kat zonder snorharen is als een vis op het droge. Onze katten hebben hun snorharen hard nodig. Niet als versiering, maar als sensoren. Smalle doorgangen en hoge hindernissen vormen voor een kat geen probleem. Niet eens in het pikdonker. De tastharen zijn extreem gevoelig. Zelfs als zij iets aanraken dat een tweeduizendste van de dikte van een mensenhaar is, nemen de katten dit nog waar. Het zachtste briesje voelt de kat. Dankzij deze bijzondere haren, kan de kat zich in het duister ook nog eens ruimtelijk oriënteren en afstanden meten.

De snorharen zelf bevatten geen zenuwen. Zij zitten in een wortel die uit twee lagen bestaat. Tussen deze twee lagen bevindt zich een soort kokertje dat met bloed is gevuld en “bloedsinus” wordt genoemd. Als een tasthaar iets aanraakt buigt het kokertje door en beweegt het bloed in de bloedsinus zich. Het kokertje is voorzien van zenuwen die meteen na de aanraking de informatie aan de hersenen doorgeeft. ‘s Nachts is het vermogen van de tastharen vooral belangrijk voor de kat. Want een kat zou zonder zijn tastharen zich niet in het duister kunnen voortbewegen en dus ook niet succesvol kunnen jagen. Dankzij de snorharen kan de kat zelfs de lichaamsomtrek van zijn slachtoffer waarnemen en het lichaamsdeel vinden waar hij zijn dodelijke beet moet zetten. Op de kin en bovenlip zitten de langste en meeste snorharen. Tijdens het eten en tijdens een gevecht worden de snorharen achterover gelegd zodat zij niet in de weg zitten. Tijdens een begroeting worden zij voorover gelegd. De kat kan de bovenste rijen snorharen onafhankelijk van de onderste rijen bewegen. De tastharen boven de ogen en op de wangen melden gevaar. Ook op de achterzijde van de voorpoten bevinden zich tastharen die echter veel korter zijn. Alle tastharen zijn heel stevig verankerd en zitten drie maal zo diep als de overige haren van de vacht. Uiteraard kunnen snorharen ook eens uitvallen. Maak je geen zorgen als jij eens een snorhaar van jouw lieveling vindt. Hij groeit gewoon weer aan.

Maar jij mag deze haren nooit afknippen! Moeder bijt bij de kittens wel eens de haren een stukje korter. Want als de kittens blind worden geboren, wil de moeder voorkomen dat de kittens te ver van het nest lopen.

Hoe werkt dit allemaal? Hier is nog maar heel weinig over bekend. De Encyclopædia Britannica erkent zelfs dat de werking van de snorharen (vibrissae) maar gedeeltelijk begrepen wordt. Het is wel bekend dat als de snorharen afgeknipt worden de kat tijdelijk uitgeschakeld is.

Met dit enorme gevoelige instrument van de kat, moet iets gedaan worden. Althans, volgens wetenschappers. Daarom ontwikkelen wetenschappers op dit moment robots met sensoren. En raad eens? Deze lijken op de snorharen van de kat. Zo zal de robot in staat zijn obstakels te ontwijken.

Deze sensoren worden e-whiskers genoemd. Deze sensoren zouden gebruikt kunnen worden op het gebied van alle robotwetenschappen en biotechnologie bij de ontwikkeling van gebruikersinterfaces, aldus Ali Javey, onderzoeker aan de Universiteit van Californië in Berkeley.

Opnieuw is een bijna ondoorgrondelijke techniek een inspiratiebron voor de mens om deze toepasbaar te maken voor de mens, sorry robot. Zit er tegenwoordig eigenlijk nog wel verschil in een mens of een robot? De robot gaat steeds meer op een mens lijken en de mens is steeds meer een robot aan het worden.

Nee, dan is het vele malen prettiger om even het eigen robot zijn te vergeten en heerlijk naar een kat te kijken, die op zijn, of haar gemak, met de pootjes het beste instrument aan het verzorgen is. Konden wij zelf maar spinnen bij het aanschouwen van dit mooie schouwspel!

djp portret
Dirk-Jan Prins

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz