De poten van een paard

COLUMN VERHALEN

Ja, ik weet het, het is jezelf op glad ijs begeven als je het over een paardenpoot en paardenkop hebt. Ik heb nooit zo goed begrepen waarom het een been of hoofd moet heten. Wie heeft het paard dusdanig edel verklaard dat iedereen het over benen en een hoofd heeft? In mijn menig is een paard een onderdeel van het dierenleven hier op aarde en daardoor niet edeler dan een ander dier.

Eigenlijk weet niemand passend te antwoorden waarom een paard edel is. Zo denkt men dat de Grieken en de Romeinen er een aandeel in hebben gehad. Paarden waren toen ook al een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. En er werden oorlogen mee beslecht. Bovendien zijn paarden op het land altijd al harde werkers geweest. Al eeuwen lang mag de mens zich verheugen het paard als gezelschapsdier te hebben.

Paarden waren vroeger van levensbelang voor de mens. Maar in andere gebieden van de wereld waren dit weer andere dieren. India heeft zo zijn heilige koe. Als een koe, midden in een stad, op de rijbaan ligt, dan zal niemand het in zijn of haar hoofd halen het dier een zetje te geven zodat de rijbaan weer vrij is. Indien er geen ruimte is dan maar wachten of anders omrijden.

paard in branding
Deze fantastische foto is van © Jaap Kroon                   Paard Max aan het strand van Wijk aan Zee

Het is mooi om te zien hoe de eigenaar met dit mooie dier trots langs het strand van Wijk aan Zee loopt. Het geeft een majestueus gevoel als een dergelijk schouwspel zich afspeelt. Zou dit soms de reden zijn dat het paard tot een edel dier is gemaakt? Alle staatshoofden en koningshuizen lieten zich bijstaan door paarden. En omdat het alleen de edelen waren die zich een paard konden permitteren, werd het al snel een edel dier. Overigens is het verhaal over Max wel een heel bijzonder verhaal. Wie dit graag wilt weten kan dit lezen op zijn eigen pagina.

Het edele zit, naar mijn mening, niet in de benaming kop of de poten, sorry liefhebbers, hoofd en de benen, maar eerder in het karakter van het dier. Er is geen ander dier, dat wanneer hij onheus bejegend is, al na vijf minuten weer probeert maatje met je te worden. Daar kunnen heel wat levende wezens een voorbeeld aan nemen, inclusief de mens.

Vreemd eigenlijk. Alle zogenaamde grote jongens, die de macht dachten te hebben en het paard gebruikte om de mens te onderdrukken, daar wil men eigenlijk niets meer van weten. Poetin die met ontbloot bovenlichaam, zittende op een paard, zich profileert als een groots staatshoofd, men is er wars van. Maar de gewoontes van dit volk, wat alleen maar oorlog en verderf op hun geweten heeft, nemen wij als het om benamingen gaat, graag over. Mocht er iemand alsnog over kop en poten praten, dan kan die zich maar beter bergen. Een liefhebber van paarden staat dan snel op zijn achterste poten. Lezen jullie dat? Achterste poten? De mens zet zich taalkundig lager neer als het om een paard gaat.

Maar om even terug te komen op het paard aan het strand, met grote regelmaat zie je de dieren daar best een behoorlijke vaart langs de waterlijn draven. Hierbij kan een paard overgaan op galopperen. Vervolgens haalt een paard dan snelheden van wel 50 kilometer per uur.

Een paard heeft een bewegingsapparaat waar dan veel van gevergd wordt. Ondanks deze enorme inspanning verbruikt het paard maar heel weinig energie. Hoe kan dit? Het geheim zit hem in de benen. In het been zit een enorm complex dempingssysteem wat onderdeel is van zeer elastische spier-peescomplexen. Zodra het been de grond raakt, wordt er energie in het elastische spier-peescomplex opgeslagen. Bij de afzet komt die energie weer vrij. Vergelijk het met een springveer.

Hierdoor trillen de benen van een galopperend paard met een hoge frequentie. Normaal gesproken zouden de pezen hierdoor beschadigen. Maar de beenspieren van een paard fungeren als enorme schokdempers.

Onderzoekers noemen dit een staaltje van ”geavanceerd spier-peesontwerp” waaraan het paard zijn wendbaarheid en kracht te danken heeft. En onderzoekers zouden geen onderzoekers zijn als zij niet zouden proberen het ontwerp van paardenbenen na te bootsen. Zo willen zij het zeer ingenieuze systeem nabouwen in robots met vier poten. Maar volgens het Biomimetic Robotics Laboratory van het MIT (Massachusetts Institute of Technology) is het ontwerp van een paardenbeen zo ingewikkeld dat dit met de huidige materialen en kennis nog niet zomaar gaat lukken.

Dan sluipt er bij mij toch stiekem een edel gevoel naar binnen. Niet vanwege mijn achternaam maar meer bij het idee dat niet alles na te bootsen is door mensen.

Laat het paard nog maar lekker even edel zijn. Dan krijg ik de edele hoop dat er nog iets edels is in deze wereld.

2010a
Dirk-Jan Prins
Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz

1 thought on “De poten van een paard

Comments are closed.