Donkere wolken pakken zich samen boven Tata Steel

TATA STEEL

Deze ingezonden brief vertolkt de mening van inwoners met een mening over Tata Steel.

Iedere mening telt. Het is daarom dat er verzocht wordt om respectvol om te gaan met de mening van anderen. Net zoals de mening van iemand die Tata Steel een warm hart toedraagt ook gerespecteerd wordt.


Tata moet dicht !

Foto: Dirk-Jan Prins

Het is nu duidelijk. De gemeenteraad heeft gesproken. Tata moet dicht. Het bestemmingsplan dat afgelopen donderdag werd aangenomen laat geen ruimte voor het bedrijf. Zelfs een dringende oproep van de Dorpsraad Wijk aan Zee om het besluit nog even aan te houden werd verworpen. Er moet dringend ruimte gemaakt worden voor 1.900 woningen in Beverwijk waarvan 190 in Wijk aan Zee, dat daarmee 20% groter wordt. Daarnaast staan de bouwploegen al klaar om hotels te vergroten en bij te bouwen. Het gemeente budget houdt hier al rekening mee, dus de raadsleden stemden in. De korte termijn komt nu eenmaal voor de lange termijn is hen geleerd.

Uiteraard is afdoende bekend dat Tata de omgeving vervuilt en het milieu, de leefbaarheid en de gezondheid aantast. Dit mag, daar is vergunning voor. Dit wil zeggen, de werkelijke vervuiling mag waarschijnlijk net niet, maar dat wordt nog uitgezocht. De norm is in elk geval dat de bewoners een beetje moeten inschikken, onduldbare overlast toch moeten dulden, en een paar maanden (let op, niet jaren) eerder doodgaan. Na enige tijd van uitzichtloos lijden, dat wel. Je zou denken, even pas op de plaats, even kijken of wij met zijn allen de situatie kunnen verbeteren, voordat wij nog meer mensen in die onmogelijke situatie brengen.

Nee, de oplossing is eenvoudiger. Het vervuilende bedrijf moet dicht. Want het is immers onvoorstelbaar, zelfs voor raadsleden, dat de gemeente ermee weg kan komen, de normen die de bevolking horen te beschermen, nog verder op te rekken. Natuurlijk, voor de bühne is wel een mooie poging gedaan. Maar de onafhankelijke rechter zal hier desgevraagd natuurlijk ingrijpen. En het zal aan die rechter gevraagd worden. Wij leven in een rechtstaat immers. Dus, het bedrijf moet dicht aldus de gemeenteraad. Jij moet nou eenmaal keuzes maken. Nou wil het toeval dat ook de directeur van Tata op het nieuws en in de krant, laat weten dat het bedrijf dicht moet. Dat komt dus mooi uit. Hij betoogt dat de CO2 belasting voor zijn bedrijf onbetaalbaar is, en hij dus failliet gaat.

Vervolgens houdt hij nog een volstrekt onzinnig verhaal dat er op neer komt dat Nederland de planeet kan redden als alle vervuilende industrie in de wereld naar de randstad in Nederland verplaatst wordt. Volgens hem zijn wij minder vervuilend. Goed voor de werkgelegenheid ook nog, ook al zit de hele Nederlandse industrie momenteel te schreeuwen om de technici, die momenteel staal staan te maken in een 100 jaar oud en vervuilend staalbedrijf. Maar dan mag er geen CO2 belasting geheven worden natuurlijk.

De directeur meent dat de uiterst moderne staal industrie in bijvoorbeeld China, meer vervuilend is dan Tata Steel. Zelfs als dat zo zou zijn, maar dat is het niet, dan nog moeten de verhoudingen niet uit het oog worden verloren. Tata maakt 7 miljoen ton staal (voornamelijk voor export), in Azië wordt ruim 1,2 miljard ton staal geproduceerd. En het meeste daarvan in nieuw gebouwde fabrieken die aan hoge milieunormen voldoen. Niemand zal het merken als daar nog 7 miljoen ton (0,56%) bijkomt. Maar als men zich daar toch aan stoort, dan kan die 7 miljoen ton ook best naar het Midden Oosten. Daar wordt al jaren staal gemaakt zonder vervuilende cokesfabrieken en hoogovens, maar gewoon met aardgas. Veel minder CO2 uitstoot dan Tata ooit kan bereiken. Wel denkt de directeur dat Tata in 2050 CO2 neutraal kan produceren. Hij verteld niet dat er geen haalbaar en concreet plan is dat daartoe leidt en dat met zelfs de vage ideeën van nu de oplossing gevonden zal moeten worden in grootschalige afvang en opslag van CO2. Of naar waterstof, want dat klinkt veelbelovend, al is er totaal geen scenario dat dit haalbaar maakt. Dicht dus, iedereen is het eens. OGEM, NDSM, RSV, Fokker allemaal dicht gegaan. Allemaal nationale trots, grote onmisbare bedrijven. Succesvol dicht gegaan want vervangende activiteiten zijn opgebloeid en de werkgelegenheid is nog nooit zo groot geweest. En dat terwijl de werkgelegenheid bij Tata juist is afgenomen. Kom op, dat laatste stapje valt vast wel mee.

O ja, en dan nog even terug naar de gemeente Beverwijk en het bestemmingsplan. Daar is serieus over nagedacht. Kortom een weloverwogen besluit. Wel zei desgevraagd de wethouder milieu en gezondheid dat hij het niet gelezen had. Te dik en niet zijn portefeuille. En de ambtenaar die het besluit voorbereidde had de brief van de Dorpsraad nog niet gezien. Maar dat zijn details, net als dat de directeur van Tata een CO2 vrije productie voorziet, …..in 2050. Mooi moment om tegen die tijd een nieuw staalbedrijf te bouwen misschien. Maar tot die tijd, dicht dus.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz

2 thoughts on “Donkere wolken pakken zich samen boven Tata Steel

  1. Jammer dat BIC nieuws zich leent voor anonieme berichten , waarvan BIC nieuws ook wel weet dat de inhoud niet klopt

Comments are closed.