Een “verhaal” in Wijk aan Zee

NIEUWS

Joraslav

WIJK AAN ZEE – Een charismatisch man. Jaroslav Hutka. Het is 1978. Praag gaat gebukt onder het communistisch regime. De in Moravië geboren Jaroslav is muzikant. Jaroslav kon zich niet vinden in de onderdrukking. In zijn denken was hij vrij. Hij maakte daarom protest-songs waar de geheime dienst bang voor was. Want zijn songs hadden een diepgang, zodanig dat de geheime dienst niet goed wist hoe hier mee om te gaan. Jaroslav kreeg dan ook snel de keuze, tussen de 4 en 8 jaar de gevangenis in of emigreren.

Zijn keus was emigreren. Jaroslav was nooit eerder de grens gepasseerd. De vrijheid in zijn denken was dan ook niet het denken van de westerse landen. Hij wist niet wat te verwachten. Sterker, hij was niet eens in het bezit van een paspoort. Maar hoe dan ook, hij gaat op pad. Hij beland in zuid Bohemen. Hier ontmoet hij bij toeval Hans Kombrink, toenmalig staatssecretaris namens de PvdA. Via Hans kwam Jaroslav al snel in Nederland. Rotterdam om precies te zijn. Hier woont Jaroslav tot 1989. Jaroslav wil in ieder geval de taal leren van het land waar hij woont. En dit lukt hem op een bijzondere wijze.

De in Tsjechie bekende en beroemde Jaroslav keert gelijk terug naar eigen land zodra de mogelijkheid zich voordoet. Eenmaal terug in Praag, kon hij het niet meer opbrengen terug te keren naar Rotterdam. Omdat hij niet meer van plan is terug te keren naar Nederland, verstrijken de jaren. En dan, in 2013 komt hij terug naar Nederland. Aankomende dagen gaat hij zijn oude woonplaats in Rotterdam bezoeken. Hij heeft geen idee wat er in 24 jaar veranderd is in Rotterdam. Maar voor het zover is, geeft deze Tsjechische ster een huiskamerconcert in Wijk aan Zee. En hoe bijzonder, in het Nederlands. Na 24jaar niet meer in Nederland te zijn geweest, spreekt de 66 jarige Jaroslav nog steeds vloeiend Nederlands. Met een Martin Šimek accent, dat wel, maar dit maakt het niet minder leuk. Een Tsjechische ster, waar ruim een miljoen mensen om riepen tijdens een demonstratie in Tsjechie. Zij zouden niet eerder naar huis of Jaroslav moest opgetreden hebben. Deze held brengt liederen ten gehore met de sound gelijk aan Jaap Fischer, maar de populariteit van Boudewijn de Groot verbleekt een beetje onder de roem van Jaroslav. Een opname van één van zijn Nederlandstalige liederen die ten gehore kwam in de Wijk aan Zeese huiskamer, kunnen jullie hier beluisteren.


HTML Comment Box is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz