Eeuwfeest Tata Steel

TATA STEEL

IJMUIDEN – Zijne Majesteit de Koning, heeft gistermiddag bij Tata Steel de viering van het 100-jarig bestaan van het staalbedrijf in de IJmond geopend.

Foto’s Dirk-Jan Prins

Aankomst

De Koning deed dit door in de grote tent op het festivalterrein het boek open te slaan waarin 100 verhalen van medewerkers, omwonenden, klanten en leveranciers zijn opgetekend.

Openen van het boek

Voorafgaand bracht de Koning een bezoek aan het Innovation Centre op het terrein, waar hij in het R&D laboratorium uitleg kreeg over de manier waarop onderzoekers speciale staalsoorten ontwikkelen voor toepassing in auto’s. Het gaat daarbij om staal dat heel sterk is en zorgt voor maximale veiligheid van inzittenden. Door de hoge sterkte van het staal worden auto’s tegelijkertijd lichter en daarom ook zuiniger.

De koning scant met een speciale scanner het staal

Na de openingshandeling ging de Koning in gesprek met een aantal medewerkers en omwonenden van het staalbedrijf die hebben meegewerkt aan de 100 persoonlijke verhalen. De Koning werd ontvangen door Theo Henrar (directievoorzitter Tata Steel Nederland) en Hans Fischer (CEO Tata Steel in Europa) in aanwezigheid van T.V. Narendran (CEO en Managing Director van Tata Steel Limited).

Daarna kon het feest losbarsten.

Op de voormalige voetbalvelden van Tata Steel, is een speciaal festivalterrein aangelegd van 13.000 m2, met de grootste tent van Europa (capaciteit: 4.000 personen), een reuzenrad van 33 meter, vier verschillende tenten met muziek en karaoke, een fonteinbar en tien foodtrucks. Er worden tot en met 5 oktober 12 grote evenementen georganiseerd voor medewerkers, gepensioneerden, relaties, omwonenden, klanten en leveranciers. In totaal worden zo’n 40.000 gasten verwacht. Voor de feesten is een spectaculaire show ontwikkeld met visuele effecten, een orkest van 40 man en 17 dansers onder leiding van topchoreograaf Gerald van Windt (Idols, Holland’s Got Talent, Everybody Dance Now en X-Factor). De jubileumshow wordt negen keer opgevoerd.

Overzicht van het feestterrein vanuit het reuzenrad

Er volgen nog enkele sfeerbeelden van de geweldige show die werd neergezet door een groot team professionals. Ook het Tata Steel orkest droeg haar steentje bij aan het enorme succes van deze show. De muziek en de teksten zijn speciaal geschreven voor deze gelegenheid. Mooie muziek en mooie teksten. Daarbij komt dat de teksten in de muziek alle facetten van het bedrijf weet te belichten. De successen maar ook de tragedie van het bedrijf wordt gebracht. Aan dit eeuwfeest is dan ook ruim 2 jaar gewerkt om het te krijgen zoals het nu is. Een feest wat zeker stof doet opwaaien en een voorbeeld is voor de evenementen sector.

Van een klein bedrijf is Tata Steel in IJmuiden in 100 jaar tijd uitgegroeid tot een ware wereld van staal. Inmiddels is het terrein van Tata Steel het grootst aaneengesloten industriële complex van Nederland, met een omvang van 750 hectare. Op het terrein staan tientallen fabrieken en installaties, verbonden door 100 kilometer spoor, 80 kilometer weg en 55 kilometer transportbanden. Tata Steel is een volledig geïntegreerde site, waar alle processen, van de voorbewerking van de grondstoffen tot en met het coaten van de rollen staal op één terrein plaatsvinden. En dit allemaal bedacht door Dhr Wenckebach. De man die het bedrijf bedacht maar zelf geen tijd kreeg om mee te maken wat een succesformule hij neer heeft gezet. Er wordt dan ook een mooie ode in beeld en muziek gebracht.

Dhr Wenckebach in beeld en muziek

Tata Steel in IJmuiden behoort tot de top van staalbedrijven in de wereld waar het gaat om staal maken met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot. Tata Steel in Nederland heeft 10.000 werknemers, waarvan 9.000 in IJmuiden. IJmuiden produceert jaarlijks zo’n 7 miljoen ton staal, dat wordt verscheept naar klanten over de hele wereld.


 

1 thought on “Eeuwfeest Tata Steel

  1. Ben ontzettend trots op Tata,heb er zelf 40 jaar gewerkt en ben nu met pensioen.het blijft een gigantisch mooi bedrijf,doet ook veel voor zijn personeel en alles is goed geregeld.
    Woon zelf in Wijk aan Zee,heb wel overlast van de uitstoot ,maar daar zal je mij en mijn man,die overigens ook 40 jaar bij Tata heeft gewerkt en nu ook met pensioen is,nooit over horen klagen.Blijft onze goede werkgever.
    Top ,dat het bedrijf 100 jaarbestaat en nog een koploper in staal is .Petje af.

Comments are closed.