Ei ei, wat een wonder.

COLUMN

kuiken met ei
Foto: T van der Wijngaert

Het is nu nog even winter. Nou, winter! Vrijdag 3 januari hadden wij de warmste 3 januari sinds 1901. De dagen lengen weer en over niet te veel tijd zal de heerlijke lente weer aankloppen. Begin van al het nieuwe leven. Bij veel levende wezens ontspruit het leven vanuit een ei. Dit is de reden dat het ei als vruchtbaarheidssymbool bekend staat.

Het ei heeft een wonderlijke verpakking. Een verpakking die in staat is, het leven wat het in zich draagt, bijzonder goed te beschermen. Het ei wordt dan ook wel “een wonder van verpakking” genoemd. Wat is er zo interessant aan de verpakking of schaal van een kippenei? De schaal is ongeveer 0,3 mm dik maar uitzonderlijk stevig. Zo kan een kippenei een gewicht van 4 kg dragen. Een schaal van de struisvogel is maar 2 mm dik en in staat een volwassen persoon te dragen. Overigens is de uil één van de weinige dieren met ronde eieren.

De schaal is rijk aan calcium en lijkt massief, maar kan wel tienduizend piepkleine gaatjes of poriën bevatten. Eigenlijk is een ei zo lek als het mandje waarin het opgediend wordt tijdens een lekker ontbijtje. Al deze gaatjes zorgen voor de opname van zuurstof. Maar koolzuur en water gaan erdoor naar buiten. Het water wat uit het ei gaat maakt zo weer plaats voor zuurstof. Dit is noodzakelijk om het embryo te laten ademen. Toch laat de schaal en het vlies onder de schaal, geen schadelijke bacteriën door. Aan de binnenzijde van de schaal zitten twee water en luchtdichte vliezen.

eidoorsnede

Nu zijn wij aangekomen bij het eiwit. Dit is een substantie op gelatine gelijkend met veel water. In het eiwit zit de dooier die op zijn beurt ook ingesloten zit in een vlies. Het eiwit zorgt dat de dooier tegen behoorlijke schokken beschermd is. Het blijkt de beste schokdemper in de natuur.

Wetenschappers zouden graag de structuur van het ei imiteren. Dan zouden zij producten kunnen maken die bestendiger zijn tegen schokken dan wat er momenteel bestaat. Zo zouden zij een flinterdunne verpakking kunnen maken die fruit tegen bacteriën en parasieten beschermt.

Normaal gesproken staat hier een artikel over het dierenrijk waar de mens zijn voordeel mee kan doen of heeft gedaan. Met het ei gaat dit toch iets lastiger. De natuur nadoen is nog niet zo eenvoudig. Alle pogingen tot nu toe, om de schaal en het vlies van het ei na te bootsen, zijn uitgelopen op een grote teleurstelling. Wat tot nu toe gefabriceerd is, blijkt niet erg milieuvriendelijk.

Een ei. Een woord van maar twee letters maar tot nu toe het lastigste stukje natuur om na te bootsen.


 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz