Euprymna scolopes?

COLUMN VERHALEN

WIJK AAN ZEE – Euprymna scolopes is een nachtelijk jagertje.

inktvis
Euprymna scolopes

Een diertje wat in de zee leeft. Het kan zelfs tot een diepte van 200 meter gaan. De mannetjes zijn nog net geen 20 cm en de vrouwtjes halen amper 12 centimeter. Het is de Hawaiiaanse dwerginktvis. Lekker belangrijk. Hij zit niet eens hier, dus wat moeten wij ermee?

Toch is er een leuk weetje over dit inktvisje. Dit inktvisje geeft licht! Maar dat doet hij niet omdat het op 200 meter pikdonker is. Nee, als hij naar de oppervlakte komt gebruikt het diertje zijn licht als verdwijntruck. Hij heeft alleen wel hulp bij zijn Hans Klok truck. Het diertje werkt samen met een enorme hoeveelheid lichtgevende bacteriën. Want de Hawaïaanse dwerg-inktvis leeft in het heldere kustwater langs de Hawaï-eilanden. Door het licht van de maan en de sterren zou het silhouet van het diertje normaal gesproken goed zichtbaar zijn voor roofdieren die onder hem zwemmen. Maar de dwerg-inktvis straalt aan de onderkant hetzelfde licht uit als het licht van de maan en de sterren.

inktvis1
Het licht aan de onderkant is duidelijk zichtbaar

Hierdoor is hij onzichtbaar, zonder silhouet en zonder schaduw. Dit doet hij met een ‘hightech’ lichtgevend orgaan dat bewoond wordt door bacteriën die precies genoeg licht afgeven om hun gastheer tegen de achtergrond te laten verdwijnen.

En dan nu het waarom van dit verhaal. Ik zou dit namelijk niet schrijven als dit diertje, met zijn fabelachtige techniek, geen betekenis zou hebben voor ons mensen. Onderzoekers hebben het vermoeden dat deze lichtgevende bacteriën ook het bioritme van dit inktvisje kan reguleren. Deze samenwerking met dit soort bacteriën, komt namelijk ook voor bij andere zoogdieren. Het is zelfs mogelijk dat bacteriën, die een rol spelen bij de spijsvertering van zoogdieren, ook invloed hebben op het bioritme.

Verstoring van dat ritme wordt in verband gebracht bij de mens met depressie, diabetes, obesitas en slaapstoornissen. Daarom kan onderzoek naar de bacteriën, die in het inktvisje leven, meer inzicht geven in de gezondheid van de mens.

Vandaar dat onderzoekers hun “licht” eens opsteken bij dit dwerg-inktvisje, de Euprymna scolopes.

djp portret
Dirk-Jan Prins

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz