Expositie ‘dichter bij dementie’ in Stadhuis van Beverwijk

NIEUWS
Afbeeldingsresultaat voor dementie
Bron: Gemeente Beverwijk

BEVERWIJK – Zodra de privé foto’s van de ambtenaren tot 7 oktober de kast in gaan, dient zich tot 7 oktober de expositie ‘dichter bij dementie’ aan. 

Alzheimer Nederland exposeert met prachtige foto’s en gedichten in het Stadhuis van Beverwijk. Van 19 september tot 7 oktober 2016 is het mogelijk een kijkje te komen nemen. Op 21 september wordt wereldwijd aandacht besteed aan dementie op Wereld Alzheimer Dag. In deze week organiseert de dementieketen in regio Midden-Kennemerland met de aangesloten leden van dit samenwerkingsverband allerlei activiteiten.

Activiteiten
In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. De ziekte is bij velen bekend, desondanks voelen mensen met dementie en hun naasten zich vaak eenzaam en hebben zij behoefte aan meer begrip en erkenning. Om het ziektebeeld onder de aandacht te brengen en het gesprek hierover te openen worden in de dementieweek op diverse plekken in de vijf gemeenten van Midden-Kennemerland gedichten over dit thema tentoongesteld. Bij het project zijn 14 dichters uit deze regio betrokken. Zij hebben geput uit ervaringen uit eigen kring of zijn in samenwerking met de keten gekoppeld aan mensen met dementie. Deze ervaringen en ontmoetingen hebben zij verwerkt in een gedicht. Fotograaf Michel Mulder uit Beverwijk heeft samen met de deelnemers foto’s gemaakt bij alle gedichten. In elke gemeente wordt de expositie door de wethouder geopend. In het Stadhuis van Beverwijk opent wethouder Haydar Erol de expositie op donderdag 22 september om 16.30 uur. In de maanden hierna reizen de gedichten door de gemeenten naar verschillende locaties.

Aantal mensen met dementie neemt toe
Door de vergrijzing en de stijging van de levensverwachting neemt het aantal mensen met dementie de komende jaren sterk toe. Op dit moment leven in Nederland ruim 250.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal in 2040 is verdubbeld tot meer dan een half miljoen. Het grootste gedeelte van de mensen met dementie woont thuis, namelijk 70%. Van dit percentage woont ruim 40% alleen. Het zijn voornamelijk de naasten (de mantelzorgers) die een groot deel van de zorg voor hun rekening nemen. Onderzoek wijst uit dat veel mantelzorgers zwaar tot ernstig belast zijn.

Meer informatie is te vinden op Internet. De expositie is te bekijken tijdens openingsuren in de publiekshal van het Stadhuis, Stationsplein 48 in Beverwijk.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz