Extra windmolens?

NIEUWS
blog_omgevingsrecht_windmolen-op-zee
Voorbeeldfoto molens op zee

WIJK AAN ZEE – Als de regering de kolencentrales in Nederland wil vervangen is een extra windmolenpark op zee nodig.

Dit meldt de Volkskrant vandaag op basis van een rapport van onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van Eneco en Stichting Natuur & Milieu. Samen met nog meer zonnepanelen en een paar andere maatregelen, kan dit ervoor zorgen dat Nederland alsnog de doelstelling voor 14 procent groene energie in 2020 haalt. Onlangs stemde de Tweede Kamer voor een motie om geen subsidie meer te geven aan steenkoolcentrales voor het mee stoken van biomassa.

Met deze maatregel wil men voorkomen dat Nederland nog voor langere tijd vastzit aan de kolencentrales, maar dit zorgt voor de korte termijn ook voor een lager aandeel groene energie. De meestook van biomassa maakt namelijk 1,2 procentpunt uit van de doelstelling van 2020. Zonder de meestook of extra maatregelen haalt Nederland het streven niet.

Een windmolenpark op zee met 80 windmolens is het beste alternatief, denkt CE Delft. Zo zouden windmolens ongeveer 600 miljoen euro minder subsidie nodig hebben. Het meestoken van biomassa in steenkoolcentrales kost in totaal 3,9 miljard euro subsidie. De windmolens, die genoeg stroom zouden produceren voor 150.000 huishoudens, kunnen ver buiten de kust bij IJmuiden of boven het Waddengebied worden geplaatst. Als een project nog wil meetellen voor de 2020-doelstelling moet in 2019 worden begonnen met de bouw.
Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz