Forteiland

NIEUWS

IJMUIDEN – Zondag  7 juli  2019  Forteiland IJmuiden

De koepelzaal van het fort                       Foto: Dirk-Jan Prins

Tijdens de bezetting van Nederland vonden de Duitsers IJmuiden als havenplaats, met de daarbij liggende industrieën, van groot strategisch belang. Al in juli 1940 werd een luchtafweer eenheid van de zogenoemde Marine-Flak-Abteilung 703 op het Forteiland geplaatst.

In 1942 werd er door de bezetters begonnen met de bouw van de Atlantikwall. Onder toezicht van Duitse opzichters en ingenieurs zijn er honderden bunkers uit de grond gestampt. Zo ontstond de “Festung IJmuiden” met als “”Kernwerk” het Fort IJmuiden. In het fort werden de oude kanonnen in de Pantsergalerij ontmanteld en als schroot afgevoerd. Diverse lokalen  kregen een nieuwe functie en de Koepelzaal werd een feestzaal die met muurschilderingen is versierd. Hier en daar zijn nog uitingen waar te nemen die herinneren aan het vijfjarig bezoek van de bezetter. Na het vertrek van de bezetter werd het niet meer in gebruik zijnde fort nog bewaakt door een fortwachter die met zijn gezin op het eiland woonde tot in 1963 het gehele Forteiland als vestingwerk werd opgeheven. Door de plaatsing van de “Stelling van Amsterdam”, waar het Fort IJmuiden een onderdeel van is, op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, werd vanaf  1996 tot 2000 begonnen met het herstel van het in het verval geraakte Fort IJmuiden.

De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd door het ms “Koningin Emma” vanaf het Sluisplein 80, 1975 AG IJmuiden. De vertrektijden hier zijn om 10.45, 12.45 en 15.10 uur. Vanaf het eiland gaat de boot terug om 13.00, 15.15 en 17.15 uur. Bezoekers worden op het eiland gedurende ca 1.5 uur in groepjes in en rond het fort rondgeleid door ervaren gidsen. Na de rondleiding kan men op eigen gelegenheid nogmaals het eiland verkennen, of in de Koepelzaal van het fort, of op het naastgelegen buitenterras, genieten van een hapje en een drankje. Men is vrij om op het eiland te verblijven totdat de laatste boot vertrekt. Er kan helaas niet worden gepind. Niet alle ruimten in het fort of de bunkers zijn voor rolstoelen, buggy’s en rollators toegankelijk.

Toegangskaarten voor de overtocht heen en weer, inclusief rondleiding, kosten € 12.50 per persoon. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet of telefonisch: 0255-511676. Ook aan boord van de “Koningin Emma” kunnen kaarten worden gekocht.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz