Gemeente adopteert namen Joodse slachtoffers op Holocaustmonument

NIEUWS
Bron: Gemeente Beverwijk

BEVERWIJK – College honoreert burgerinitiatief

Het college heeft dinsdag besloten 79 Beverwijkse Joden, die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog, te eren door hun namen op het nationale Holocaust Namenmonument te adopteren. Hiertoe hebben drie Beverwijkers verzocht middels een burgerinitiatief.

Op 27 februari 1942 werden de burgemeesters van de kustplaatsen verplicht om een lijst te verschaffen van alle Joodse inwoners. Het toenmalige gemeentebestuur van Beverwijk heeft daaraan meegewerkt. Op 2 maart 1942 werd het besluit uitgevaardigd dat de Joodse inwoners uit de kustplaatsen gedeporteerd moesten worden. Op 25 maart 1942 zijn de in totaal 205 Beverwijkse Joden gedeporteerd naar Amsterdam. Negenenzeventig van hen zijn niet teruggekeerd.

Het college vindt het belangrijk dat deze tragische geschiedenis niet vergeten wordt en dat de Joodse inwoners herdacht worden. Het burgerinitiatief zet hiertoe een eerste stap met een herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk rond 25 maart 2017.

Initiatiefnemers Jacky de Vries, Alex van Luijn en Jan van der Linden hebben de gemeente Beverwijk verzocht om, als eerbetoon aan de omgekomen Beverwijkse Joden, hun namen op het Holocaust Namenmonument Nederland in Amsterdam te adopteren. Voor zijn boek ‘Matses met aardbeien’ heeft Jan van der Linden onderzoek gedaan naar het aantal Joodse slachtoffers uit Beverwijk. Op basis van historisch materiaal komt hij tot een lijst van 79 mannen, vrouwen en kinderen. De gemeente neemt deze lijst als uitgangspunt. Het adopteren van de namen is een symbolisch gebaar omdat geen enkel initiatief het door slachtoffers en nabestaanden geleden leed kan verzachten.


 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz