Gerrit de Groot RKZ voelt zich groots

NIEUWS

rode_kruis_ziekenhuis

BEVERWIJK – Gerrit de Groot, maag – darm – leverarts, heeft woensdag 9 oktober een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. De Groot, die zich nu Ridder in de Orde van Oranje-Naussau mag noemen, ontving de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor mensen met ernstig overgewicht (obesitas). “Ik was heel verrast en beschouw de prijs als een mooie erkenning. Gelukkig komt obesitas steeds meer in de belangstelling te staan en ziet men in toenemende mate in wat de vervelende gevolgen zijn van ernstig overgewicht”.

De onderscheiding, die tijdens het congres Morbide Obesitas in Nieuwegein afgelopen woensdag werd uitgereikt, is voor deze arts vooral een bewijs dat obesitas inmiddels erkend wordt als een maatschappelijk probleem. Vroeger was er bij artsen weinig aandacht voor de behandeling van ernstig overgewicht. Tegenwoordig wordt obesitas behandeld door meerdere disciplines tegelijk, zoals artsen, diëtisten, bewegingstherapeuten en psychologen. Deze ‘multidisciplinaire aanpak’ is een enorme vooruitgang in de behandeling van patiënten met ernstig overgewicht. 

Gerrit de Groot

Gerrit de Groot was twintig jaar geleden de oprichter van de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) in Hilversum. Toen al voorzag hij dat overgewicht een steeds groter maatschappelijk en medisch probleem zou worden. Hij heeft veel betekend voor vele mensen met ernstig overgewicht en ontving daarom de onderscheiding op het door de NOK georganiseerde congres ter gelegenheid van haar 20-jarig bestaan. “Hoewel ik blij ben met de aandacht die obesitas inmiddels heeft, pleit ik voor nog meer aandacht vooral op het gebied van preventie. De overheid zou zich nog meer moeten richten op het voorkomen van obesitas.” 

Tussen het RKZ en NOK bestaat al geruime tijd een nauwe samenwerking voor de behandeling van mensen met extreem overgewicht. Samen werken zij in het Obesitas Centrum Noord Holland. Het Rode Kruis Ziekenhuis verzorgt de operaties en de NOK begeleidt bij het aanpassen van de leefstijl. Dit is op de langere termijn noodzakelijk voor het slagen van de operatie.


HTML Comment Box is loading comments…

 

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz