Goedbedoeld kwaad

COLUMN

Geloof het of niet, maar zodra er even geen schoonmaakdienst is geweest, is het afval op de Noordpier niet van de lucht. En deze beeldspraak gebruik ik met opzet, want bij een beetje wind vliegt echt alles letterlijk door de lucht.

protest vuil pier
Foto: Dirk-Jan Prins

Meeuwen pikken de zakken lek en andere voorbijgangers hebben zoiets, ik kan mijn vuil er wel bijzetten of hangen. De gemeente Velsen is niet de snelste met opvolgen van een melding. Het vuil krijgt zo alle gelegenheid om massaal, via de wind, het ruime sop te kiezen. Daarom, met dergelijke goedbedoelde acties wordt meer schade aangericht dan het vuil op hun plek te laten.

Nog beter zou het zijn om het verzamelde vuil mee te nemen om het bij de paviljoens te dumpen in een daarvoor bestemde vuilcontainer. Dit doet bijvoorbeeld Sportvisserij MidWest Nederland. Zij maken op bepaalde dagen de Noordpier schoon, maar voeren dan dit afval af met een zelf meegebrachte aanhanger.

Het lijkt er meer op dat een wandelsportvereniging dit op deze wijze doet. Zij verzamelen het vuil en hangen vervolgens, uit protest, dit op dergelijke wijze aan het hek. Goedbedoeld, maar het effect is averechts.

Toch gaan er geluiden op, dat de individuele visser, niet aangesloten bij een vereniging, ook zo te werk gaat. Mocht er namelijk controle komen en een controleur vindt dergelijk vuil op de visplek, dan krijgt de visser geen vette vis maar een vette bekeuring. Want zeg nu zelf, dergelijke bagger wil toch niemand in onze Noordzee hebben?
Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz