Gratis compost af te halen tot 22 april

NIEUWS
compost-klaar
TEKST: Gem Beverwijk – FOTO: natuurlijkemoestuin.be

BEVERWIJK / WIJK AAN ZEE – Gemeente en HVC stellen compost beschikbaar als beloning voor scheiden gft-afval.

Tussen vrijdag 18 en dinsdag 22 april 2014 kunnen inwoners van de gemeente Beverwijk gebruik maken van de jaarlijkse compostactie. Hiervoor stort de HVC een flinke hoeveelheid compost op het parkeerterrein bij skatebaan de Blauwe Kikker aan de Hoflanderweg. De gemeente organiseert deze actie samen met HVC compostering, die het groente-, fruit- en tuinafval (gft) ter beschikking stelt. Door de compost in de tuin te gebruiken, wordt het gft-afval op een nuttige manier hergebruikt.

De gemeente beschouwt de actie om gratis compost uit te delen, als een beloning voor de inspanning van bewoners om afval te scheiden. Iedere volle container met 140 liter gft-afval levert 15 tot 20 kilo compost op. Het verwerken van gft-afval tot compost is goedkoper dan verbranden en zorgt voor minder luchtvervuiling en bespaart grondstoffen.

Compost kan alleen gemaakt worden van goede kwaliteit gft-afval. De compost is bruikbaar als bodemverbeteraar. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem, slaat het voedingsstoffen voor planten op én gaat het bodemziekten tegen.

Van gft-afval kun je meer maken dan alleen compost. Door vergisting krijg je biogas. Gas dat gebruikt kan worden om te rijden of, in de toekomst, zelfs om mee te koken. Dit gas wordt bijvoorbeeld gebruikt voor energieproductie of als groen gas voor de transportsector. Door het afval thuis te scheiden, kun je hier zelf aan bijdragen. Het mooiste van alles is dat vergisten geen invloed heeft op de hoeveelheid compost die je kunt maken.

Meer informatie

De compostactie van de gemeente Beverwijk vindt plaats van 18 april (Goede Vrijdag) tot en met 22 april 2014. Op de parkeerplaats aan de Hoflanderweg bij skatebaan De Blauwe Kikker kan men, zelf meegebrachte, zakken of emmers volscheppen met compost. De parkeerplaats is te bereiken door vanaf het kruispunt Hoflanderweg, Kruisweg, Overboslaan de Hoflanderweg in te rijden richting Sporthal De Walvis. Neem de eerste afslag rechts (parkeerterrein), op de parkeerplaats direct links ligt de berg compost. Mensen kunnen de hoeveelheid meenemen die ze nodig hebben voor de tuin. Wees er op tijd bij! De hoeveelheid is beperkt en op is op!


Widget is loading comments…


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz