Hardlopers zijn …..

COLUMN
ookgetestopmensen_r4_a2_joggen2_0
Testpersoon met filter

WIJK AAN ZEE – Wij komen allemaal de dames en de heren tegen.

Hoog rode hoofden, strakke broeken, felgekleurde schoenen en de typerende heuptasjes met bidon. Het neemt toe in populariteit. Niet meer weg te denken uit het straatbeeld: DE JOGGERS.

En dat is niet gek! Het is gezond om wat te bewegen. Met de nadruk op wat. Deense onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat het intensief joggen zeer zeker geen hogere levensverwachting op gaat leveren. Niemand leeft langer bij een dagelijks rondje hardlopen, zoals de fanatieke joggers doen beweren.

Citaat uit HP de Tijd: Voor de echt fanatieke loper, die denkt dat zijn sportiviteit hem gezonder maakt dan zijn niet-sportende medemens, is er nu slecht nieuws. Het Deense onderzoek, dat werd gepubliceerd in de Journal of the American College of Cardiology, wijst uit dat het niet nodig is om uit gezondheidsoverwegingen frequent hard te lopen. Less is dus more, in dit geval.

De wetenschappers voerden hun onderzoek uit in een tijdsbestek van twaalf jaar en er deden ruim duizend gezonde renners en niet-renners aan mee. De onderzoekers keken onder meer naar het gebruik van pijnstillers, diabetes, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk en de familiegeschiedenis op het gebied van hartziekten en rookgedrag. Uit het onderzoek bleek dat renners die wekelijks twee tot drie uur renden, de beste overlevingskansen hebben. Wekelijks twee tot drie uur rennen bleek daadwerkelijk bij te dragen aan een betere gezondheid. Maar renners die meer dan vier uur per week in de hardloopschoenen stonden, bleken dezelfde overlevingskans te hebben als degenen die helemaal nooit renden. Daarbij werd ook gekeken naar de statistieken en de levensverwachting die niet-renners normaal gesproken hebben.

Tot zover de HP de Tijd. Dan is er nog een extra gezondheidsprobleem. De jogger is niet beschermd door windscherm of autoraam. Zodra een jogger bij een verkeerslicht moet wachten, zijn zij degenen die door hun verhoogde ademhaling de meeste fijnstof tot zich nemen. Daar is geen ontkomen aan!

De Zeestraat van en naar Wijk aan Zee is ook een geliefde route voor joggers. Waar zij niet in de uitlaatgassen staan te wachten van dieselmotoren, brommers en aanverwante artikelen om bakken fijnstof in te ademen, lopen zij op de Zeestraat de lucht te filteren van onze grote buurman Tata Steel. En reken maar, de snuffelpalen van Tata Steel die metingen verrichten, staan stil. En hun filters zien er al niet te schoon uit. Laat staan bij bewegende filtering door de snel werkende longen van een jogger.

Nog niet zo lang geleden is een test gedaan. Een wandelaarster kreeg voor deze test een masker op met speciale fijnstof filters en meetapparatuur aan haar middel. Na het gewone wandelen in haar stad, ging zij joggen. Tijdens het joggen werd zij 3x meer blootgesteld aan de luchtverontreiniging dan tijdens haar wandeling. Tijdens het joggen werd er meer dan 2 miljard ultrafijne stofdeeltjes gemeten. Een meting tijdens joggen buiten de stad, kwam neer op 350 miljoen ultrafijne stofdeeltjes. Ondanks dat in beide plaatsen dezelfde hoeveelheid verontreiniging aanwezig was, bleken de kruispunten in de stad knooppunten van fijnstof en werd hierdoor een veel hogere concentratie geïnhaleerd en gemeten.

Het is aan te bevelen, voor joggers onder ons, om eens bij jullie zelf te rade te gaan of alternatieve beweging een optie voor jullie is. Want tuinieren, fietsen op recreatieve basis en wandelen, zijn veel betere manieren om de gezondheid op pijl te houden en staat gelijk aan de 2 tot 3 uur joggen in de week. De fijnstof in de longen zal hierdoor aanmerkelijk minder zijn.

Nu wil het dat dit, onderzoek door Denemarken, volledig de grond in wordt gebombardeerd. Maar of alle argumenten nu wel of niet kloppen, het feit blijft dat zodra iemand gaat joggen, het snel een rennende fijnstof-bom is. Daar zit toch niemand op te wachten?

djp portret
Dirk-Jan Prins

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz