Het “oh” en “ah” in Wijk aan Zee

COLUMN

WIJK AAN ZEE – Het is 11.44 u als er onder de kust een visserskotter doorkomt.

De Scheveningen 42

Een mooi schouwspel van kabbelende golfjes, zwermen vogels en een fel blauw gele kleur, die de boot behoorlijk doet opvallen. Mensen die een dagje strand komen doen, stoppen even en genieten van dit uitzicht. Een moeder die haar kinderen gelijk aanspoort om te kijken hoe mooi al die vogels zijn achter de spiegel. “Oh, kijk eens hoe mooi die boot daar” Een vader die zijn zoontje spontaan gaan vertellen dat de vis die nu in die boot zit morgen al bij de mensen op hun bordje ligt. Ah, zegt vader, zie je al die vogels daar?

Een oudere man staat met zijn handen in zijn zakken, buik vooruit, gezicht in de wind, met enig weemoed naar deze boot te staren. Ondertussen is hij aan het meeluisteren naar deze vader en moeder. Zijn vochtige ogen verklappen dat hij meer met het vissen te maken heeft gehad. Voordat ik kan vragen hoe of wat, maakt de man zich uit de voeten. Even zie ik nog hoe hij een verkreukelde zakdoek uit zijn broekzaak haalt en hiermee lang zijn ogen en neus gaat om dan zijn zakdoek, met een behendig gebaar, weer in zijn broekzak te laten verdwijnen. Om zeker te zijn waar alle toeschouwers naar kijken, is een klein onderzoekje op zijn plaats.

Al snel is duidelijk dat deze boot haar levenslicht zag in 2001. Zij werd gebouwd voor de firma de Jong. Dit bouwen werd gedaan bij de Cenal werf in Gdynia. Het afbouwen was een taak voor scheepswerf Welgelegen in Lauwersoog. Zo krijgt de SCH-42 een 299 PK sterke Scania motor. Maar zij werd ingeschreven als de WR 242 Aquarius. In juli 2007 gaat zij over in handen van firma Doggerbank, de Vries & Zn uit Urk en zij zal dan enige tijd als de UK 242 Aquarius door het leven gaan. Maar voor niet lang.

Dan slaat het noodlot toe. In 2008 is er een fikse brand aan boord door laswerkzaamheden. De UK 242 gaat in April 2009 over in handen van Nico Letsch uit de Haag. Nico voelt zich echt een trotse eigenaar. Nico, die ondertussen de boot naar de SCH-42 Alida Johanna heeft omgedoopt, vaart voor het eerst uit op 23 mei 2009. Na vijf hele trekken met zijn nieuwe sumwingtuigen, stopt opeens de hoofdmotor. Dit terwijl Nico, juist na zeven jaar pauze, weer was gaan vissen. Hij had overigens heel veel bekijks met zijn sumwingtuigen. “Wij zaten voor de kust op een tongetje en hebben maar vijf trekken kunnen doen. Toen ging het mis met de Scania-hoofdmotor, waarschijnlijk door een kapotte lager in de brandstofpomp, die vervolgens voor veel meer ellende zorgde. De motor moet nu helemaal uit elkaar”, aldus Nico Letsch. En dan vaart in december 2011 Herman den Blijker mee met de SCH-42. Of dit bij het noodlot hoort, moet een ieder voor zich uitmaken. Eén ding is zeker, Nico is nog steeds de trotse eigenaar en is zeker niet van plan te stoppen. Daarom zal dit vel gekleurde sierlijke bootje vaker onder de kust van Wijk aan Zee te aanschouwen zijn.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz