Het schijnt zo…….!

COLUMN

firefly1
Jij zou jouw ogen niet geloven als tien miljoen vuurvliegjes de wereld zouden verlichten.

Ten million fireflies

Een poëtisch begin van een mooi liedje. Zouden het tien miljoen vliegjes zijn van het geslacht Photuris, dan heb jij toch echt wel een zonnebril nodig als jij naar bed gaat. Wonderlijk hoe deze diertjes hun licht laten schijnen in de duisternis. Overigens, het worden vliegjes genoemd, maar in werkelijkheid is het een keversoort.

Het orgaan wat bij dit vuurvliegje kan branden heet “De lantaarn”. Koreaanse onderzoekers zijn dit diertje eens goed gaan bekijken. Zij komen tot de ontdekking dat “De lantaarn” bedekt is met schubben die geribbeld zijn. Het beste is de structuur te vergelijken met het dakpan principe. Deze schubben hebben een zeer kleine schuine stand. Drie micrometer om precies te zijn is dit opstaand randje. Dit komt overeen met nog geen 20ste van de dikte van een mensenhaar. Zij geven hierdoor wel 50% meer licht af dan wanneer de vliegjes een glad oppervlak zouden hebben. Zouden door de “spanning” tussen Noord en Zuid Korea de vliegjes daar meer licht geven, dat juist de Koreanen met dit onderzoek zijn gestart?

Dit lichtgevende verschijnsel heet luminescentie. In lichaamscellen vindt een chemisch proces plaats met twee speciale stofjes. Luciferine en Luciferase. De Luciferase zorgt ervoor dat zuurstof zich kan binden met de Luciferine. Bij de oxidatie reactie komt energie vrij in de vorm van koud licht.

Zo, genoeg technisch geneuzel! Wat nog wel leuk is om te vermelden, de vuurvliegjes kunnen hun licht aan en uitzetten. Elk soort geeft zo zijn eigen signaal af. Vrouwtjes en de mannetjes van hetzelfde soort kunnen elkaar nu vinden. Zij tasten niet in het duister.

Vervolgens denken wij, zo hebberig als de mens is, hoe kunnen wij deze techniek inzetten tot nut voor ons? Het resultaat van het nadenken is? Led-verlichting. Dezelfde structuur, als die van de vuurvliegjes, is aangebracht op moderne led-verlichting. Tot stomme verbazing de van onderzoekers was de lichtopbrengst 55% hoger dan hetzelfde led-lampje zonder het vuurvlieg-ribbel-dekentje.

Dat de vuurvliegjes zelf geen last hebben van al dit licht! Gelukkig maar, want zulke kleine zonnebrilletjes bestaan niet. Of vinden zij, met een bril op, hun partner dan weer niet! De natuur blijft ons verbazen!

2010a
Dirk-Jan Prins

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz