Het tuinpad van mijn vader

COLUMN
Villa la Viola
Villa la Viola

WIJK AAN ZEE – ANWB paddenstoelen, landkaarten, platte gronden aan het begin van een wijk en niet te vergeten de Tom Tom. Waar zouden wij zijn zonder al deze middelen.

Nergens! Zolang de mens bestaat, is er een behoefte aan landkaarten. Wetenschappers beweren een landkaart te hebben die 25.000 jaar oud is. Persoonlijk twijfel ik sterk aan dit bericht. Het geeft alleen wel aan dat de wegbewijzering niet nieuw is. Wel variaties op dit fenomeen is vernieuwend te noemen. 

Toen Ton Mars, oud lid van de dorpsraad Wijk aan Zee, met het idee kwam om een route te maken met de naam “rondje Wijk aan Zee” kon hij niet bedenken dat daar weer door enthousiaste mensen een variant op bedacht zou worden. Andere bewoners van Wijk aan Zee, Greet Cudovan en Wim Aardenburg richten de vereniging “rondje Wijk aan Zee op” Naast de lange omtrekkende ronde van Ton, bedachten zij een route door het dorp. Deze ronde is dusdanig professioneel aangepakt, dat het idee al snel in de prijzen zou vallen bij “Kern met Pit”.

“Kern met Pit” is een jaarlijkse wedstrijd, georganiseerd door Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM), waarbij bewonersgroepen worden uitgedaagd, binnen één jaar, een mooi idee voor de leefomgeving te realiseren. Zo dit is eruit! En, het is gelukt! Het gewonnen geldbedrag komt prima van pas bij het bekostigen van dit plan. 20 fotopalen van eikenhout, met daarop schitterende foto’s uit vervlogen tijden, zijn uit de grond komen rijzen als paddenstoelen die de tijd daar achten eens wat duidelijker het koppie op te steken. Ik zelf noem deze route “het tuinpad van mijn vader” De route is “het pad” en alles wat deze foto’s ons laat zien, komt nimmer meer om. Om in de oude stijl te blijven van de foto’s.  

badhotels1
Hoek Zwaanstraat tegenover de kerk

Bekijk maar eens dit historische beeld op deze zuil. Zo zag het er op de hoek Zwaanstraat uit. 

JanvdLinden
Jan van der Linden van het Prentencabinet

Waar zouden deze palen zijn als er geen Jan van der Linden van het Prentencabinet zou zijn? Want door de enorme inspanning van zijn vader en van Jan zelf, zijn al deze historische beelden verzameld en zorgvuldig bewaard gebleven. Zo zie je maar, wij hebben elkaar allemaal nodig. Niemand kan het alleen. Fijn te zien dat iedereen, zonder persoonlijk gewin en met gebundelde krachten, dit voor elkaar weet te krijgen in een dorp wat zich keer op keer weet te profileren. Wijk aan Zee is opnieuw op de kaart gezet.

SONY DSC
Kerk op het Julianaplein

4 mei a.s. zal om 12.00 uur de officiële opening plaatsvinden van dit evenement in de kerk op het Julianaplein. Hier zal koffie en thee klaar staan voor een ieder die wil komen. Er zal een optreden zijn van de Klezmergroep uit Heemskerk en er zal een film over Wijk aan Zee getoond worden van de in Rusland onbekende cineast Jan van der Land. In Nederland is Jan overigens wereldberoemd.

Om 14.00 uur zal de tocht langs deze 20 fotopalen gestart worden. Gidsen zullen hun uiterste best doen om het geheel aan elkaar te praten. Bij een aantal monumentale panden staat de deur open om eens binnen een kijkje te nemen. Het kan niet anders dan een succes worden. Dit staat als een (foto)paal boven water. 

2010a
Dirk-Jan Prins


Widget is loading comments…


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz

Comments are closed.