Hete pootjes!

NIEUWS

DE NOORDPIER – Steenlopers (Arenaria interpres – Ruddy Turnstone) zijn volop langs onze kust.

steenloper
Foto: Dirk-Jan Prins

Overal waar stenen liggen, lopen steenlopers. Dus ook tussen de stenen van de Noordpier. Een slordige 15 exemplaren waren neergestreken om tijdens het zeer warme weer op hun gemak naar insecten en ander voedsel te zoeken.

Maar uiteindelijk trekken deze vogels ook in de nabije toekomst weg naar broedgebieden langs de Fenno-Scandinavische kusten, op IJsland en op Groenland, meestal langs rotsachtige kusten of in toendra langs de kust. De vogel is ongeveer 20cm groot en beschikt, zoals zoveel lopers lang de kust, over drie tenen. Onmiskenbaar met kenmerkende tekening op kop en borst, korte oranje poten en korte snavel. Jonge vogels en vogels in winterkleed zijn grijs, zwart, wit, maar nog steeds makkelijk herkenbaar. Zo heeft de vogel in de vlucht een opvallende witte stuit en rug, zwart-witte staart en witte vleugelstrepen en schoudervlekken.

De steenloper zoekt het voedsel, in tegenstelling tot veel andere strandlopers, dan ook niet in het water of in de modder, maar tussen rotsen en steentjes. Tijdens het foerageren beweegt de vogel zich enigszins waggelend voort, terwijl met de snavel steentjes omgedraaid worden op zoek naar schelpdieren en kleine kreeftachtigen. In de zomer verlaat de vogel de kust en dan worden voornamelijk insecten en zaden gegeten. De steenloper komt vooral als doortrekker of wintergast in Nederland voor. Alleen hadden zij zich dit keer vergist met de 32 graden bij de Noordpier.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz