Hoe de wind waait…

NIEUWS TATA STEEL

WIJK AAN ZEE – 15 november was het al weer de tweede keer dat Wijk aan Zee Tata Steel op bezoek had.

De informatieavond werd gehouden in de sportzaal van Heliomare. De goed bezochte avond verliep ordelijk. Hans van den Berg, directeur Tata Steel, opende de avond met een duidelijke uitleg over het bedrijf en wat er zoal nodig is om in deze moeilijke economische tijden als staalindustrie het hoofd boven water te houden. Ook werd er niet geschroomd om knelpunten in de bedrijfsvoering aan te halen zoals stof en fijn stof, stank en geluidsoverlast. Ook erkende hij dat één van de grootste problemen, de uitstoot van co2 een lastige is en er wel degelijk aan gewerkt dient te worden om de uitstoot naar beneden te brengen. Ondanks dat de uitstoot van co2 zoals deze nu is bij Tata Steel vergund is, is het de staalgigant er alles aan gelegen om door te gaan met oplossingen zoeken. En dit doen zij overigens voor alle soorten overlast waar Tata Steel verantwoordelijk voor is.

img_5563_hisarna_hijsen-nieuwe-top-28092016
Nieuwe top Hisarna installatie

Dit moet en kan, zoals Hans van den Berg benadrukte. Tata Steel maakte winst en maakt nog steeds winst. Alle middelen die nodig zijn om de omgeving te ontzien, worden door Tata Steel zelf bekostigd. Alhoewel de vernieuwde HIsarna-installatie op subsidie van de Nederlandse overheid en de Europese Unie kan rekenen. Begin 2017 zal een vijfde proefperiode van deze installatie ingaan. Uiteindelijke doel, de co2 uitstoot en de energiekosten enorm verminderen. Al met al is het bedrag om de buren van Tata Steel te ontlasten, opgelopen tot bijna 1 miljard euro. Deze eerste stroom van maatregelen zal over een jaar of vijf zijn afgerond. Maar er is nu al, volgens de metingen, een prima resultaat behaald.

Opmerkelijk dat aan de hand van een grafiek, waar de overlast voor Wijk aan Zee zichtbaar is gemaakt, er telkens werd gesproken over incidenten. Echter, na een vraag uit de zaal, werd schoorvoetend toegegeven dat de pieken van overlast in Wijk aan Zee te maken hebben met hoe de wind waait. Dit wil zeggen dat er een structureel probleem is, aldus de vraagsteller. Mocht de wind voor Wijk aan Zee verkeerd staan, dan zal de overlast in Wijk aan Zee hierdoor verergeren.

Al met al een leerzame avond waarbij Tata Steel het zichzelf niet makkelijk heeft gemaakt en met open vizier een prima uitleg heeft gegeven over de problematiek waar een staalgigant van deze omvang mee te maken heeft.

djp portret
Dirk-Jan Prins