IJmond Duurzaam Award 2017

NIEUWS
Award 2013

Op dinsdag 14 november wordt, tijdens het ondernemersnetwerkevent IJmond Onderneemt, de IJmond Duurzaam Award uitgereikt.

De IJmond Duurzaam Award wordt jaarlijks uitgereikt aan het bedrijf dat duurzaam ondernemen zo optimaal mogelijk heeft geïntegreerd in de eigen bedrijfsvoering. De bijeenkomst vindt plaats in de A9 Studio’s Uitgeest.

Dit jaar: een proeftuin, een voorloper en de enige in de regio

Parlevliet & Van der Plas

Met voldoende middelen om te innoveren, lijkt het makkelijk geregeld. Maar hoofd technische dienst Willem van Duijn van internationale visser Parlevliet & Van der Plas neemt geen genoegen met de standaard duurzaamheidsmaatregelen. “Diverse innovaties hebben wij zelf gedaan. Bijvoorbeeld de carrouseldeuren in de vriescellen van de nieuwbouw. Deze zorgen ervoor dat er zo min mogelijk deurverliezen ontstaan, wat betekent dat er zo min mogelijk warmte de vriescellen in komt door minimale luchtverplaatsing tijdens het in- en uitladen van de producten.” De nieuwbouw van Parlevliet & Van der Plas is gerealiseerd onder de duurzame BREEAM certificering voor nieuwbouw. Nieuwe systemen zorgen niet alleen voor betere kwaliteit van de producten, ook is het energieverbruik binnen een paar jaar drastisch omlaag gegaan. “En het personeel doet ook mee. Die komen zelf ook met ideeën.”

De vestiging in IJmuiden is toonaangevend in het totale netwerk aan bedrijven binnen Parlevliet & Van der Plas, een koploper mogen we wel zeggen. “Eens in de zoveel tijd hebben wij een bijeenkomst met hoofden technische dienst. Zij komen hier graag kijken naar onze duurzame ideeën”, aldus Van Duijn. Vanuit IJmuiden worden de maatregelen uitgerold over het land, maar ook naar het buitenland. “Gaandeweg hebben wij steeds meer ontdekt en zijn steeds meer mensen enthousiast geworden. Ook andere bedrijven komen bij ons kijken.”

Timboektoe

“Ik wil gasten de duurzame gedachte meegeven zonder het hen op te dringen”

Al jaren werkt strandpaviljoen Timboektoe zo veel mogelijk duurzaam. Zo hebben zij bijvoorbeeld inmiddels het gouden keurmerk van Green Key. Met de bouw van het nieuwe paviljoen kregen zij de kans om dit ook door te voeren in het pand. Eigenaar Jonathan Michielen: “Ik wil mijn footprint verminderen en de wereld goed achterlaten. Wij hebben zonnepanelen op het dak, verwarmen ruimtes met hitte van onder andere keukenapparatuur en wij zijn vooral meer vegetarische en veganistische gerechten op de kaart gaan zetten. Dat scheelt het meest.”

Geïnspireerd door Aloha, die vorig jaar de IJmond Duurzaam Award in ontvangst nam en met een gezond gevoel voor competitie, gaf hij zich op voor nominatie. “Ik vind het leuk om bezoekers te enthousiasmeren en hen er op te wijzen dat kleine stapjes ook helpen, zoals vaker vegetarisch eten”, vertelt Michielen. Zijn personeel, dat vaak al van jongs af aan bij Timboektoe werkt, krijgt deze filosofie ook mee. “Ik weet dat duurzaamheid tijd en moeite kost, maar het is het volgens mij echt waard.”

Abelia Fleuristen

“Enige met ‘Goud’ in de IJmond”

Abelia is de laatste jaren volop bezig met eerlijke inkoop, duurzaamheid, recycling en verminderen van energieverbruik. Terwijl zij vorig jaar nog het Zilver certificaat ‘Barometer Duurzame Bloemist’ behaalden, hebben zij zich dit jaar alweer ontwikkeld tot Goud. En daarmee zijn zij de enige met dit niveau keurmerk in de IJmond. Eigenaar Harald Heijmerikx: “Het percentage duurzame inkoop ligt hoger dan vorig jaar en wij hebben nu nog meer led geïnstalleerd. Het is vooral belangrijk dat het in je eigen toko leeft, daarna kun jij steeds een stapje verder en hoger.” Zo is hij ook niet bang om anderen


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz