Insectentelling met camera

NIEUWS

Camera voor insectentelling


Insecten telling met camera voor tweede jaar in Noord-Holland

Na een succesvolle start in 2019, plaatst onderzoeksconsortium Diopsis, ook dit jaar automatische insectencamera’s op verschillende plekken in Noord-Holland.

Het monitoringssysteem voor insecten wordt ingezet in opdracht van onder andere de provincie Noord-Holland. Het systeem maakt het mogelijk om 24/7 volledig automatisch insecten te fotograferen, tellen én herkennen. De camera’s komen o.a. te staan in het duingebied van PWN.

In 2019 zijn meer dan 80 camera’s in 4 provincies geplaatst, waar zij dag en nacht insecten gefotografeerd hebben. Per camera zijn duizenden verschillende insecten gedetecteerd en meer dan 8 miljoen foto’s met insecten gemaakt. De talrijkste families zijn de vlinders, vliegen en muggen. “Dit is wereldwijd het eerste goed werkende systeem waarmee efficiënt de biomassa en biodiversiteit van insecten gemeten kan worden” vertelt Vincent Kalkman entomoloog van Naturalis. “Wij hopen dat het uiteindelijk niet alleen een rol gaat spelen bij het meten van veranderingen in Nederland maar bijvoorbeeld ook ingezet zal worden voor het meten van de gevolgen van het Europese landbouwbeleid op biodiversiteit.” Deze nieuwe, automatische en diervriendelijke manier van tellen wordt dit jaar verder ontwikkeld.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz