Irie Wata

NIEUWS

BEVERWIJK – Expositie Irie Wata bij fotografiecentrum ISOO

Irie Wata heet eigenlijk Iris Liklikuwata, is 28 jaar oud en woont in Haarlem. Zo’n 7 jaar is ze werkzaam in de online marketing waar ze zich veel bezig houdt met grafisch design. Van jongs af aan heeft ze veel gedaan met fotografie in combinatie met Photoshop. Uiteindelijk koos zij voor een opleiding waar dit allemaal in terugkwam. Momenteel werkt Iris als social media marketeer.

In augustus 2017 begon zij haar passie voor design te combineren met een andere interesse die ze altijd al had: het heelal met haar sterren en planeten. Zij begon met dit soort foto’s te “photoshoppen” en combineerde verschillende realistische foto’s met elkaar zodat er een nieuwe surrealistische wereld ontstond. Iris postte dit eerst op haar persoonlijke Instagram account, tot een vriendin haar vertelde dat het haar deed denken aan het werk van een bepaalde artiest. Vanaf dat moment kreeg zij door dat zij kunst aan het maken was waar gewoon een hele stroming in bestond: de collage kunst. Het riep vele positieve reacties waardoor zij een Instagram account aanmaakte met de naam Irie Wata. Ondertussen probeert Irie Wata steeds meer uit te bouwen als een soort merk en zoekt zij ook de connectie op met andere artiesten.

Veel van de kunst die Iris maakt, laat een nieuwe, mooie(re) wereld zien die in de realiteit niet mogelijk is, maar in de fantasie natuurlijk wel. Zij neemt mensen die naar haar werk kijken graag mee in zo’n korte ontsnapping aan de realiteit. Verder vindt zij het leuk om vintage fotografie te gebruiken en komen foto’s van de elementen natuur, alchemie en spiritualiteit vaak terug in haar werk

Wat betekent Irie Wata? Iris: “Mijn moeder noemt mij wel eens Irie (uitgesproken op zijn Engels als eye-ree) en later kwam ik erachter dat dit Jamaicaans-Engels is voor all right. Dit wordt gebruikt wanneer iets als goed, cool, vredig etc. ervaren wordt. Wata is eigenlijk gewoon een vierletterige afkorting van mijn achternaam, maar zou op dezelfde manier vertaald kunnen worden als ‘water’. Irie Wata zou dus vrij vertaald kunnen worden als ‘kalm water’, iets wat bij mijn karakter en sterrenbeeld past en nu eigenlijk ook bij mijn kunst.”

Het werk van Iris Liklikuwata is voornamelijk te vinden op Instagram onder het account @irie.wata. Sommige werken worden in verschillende vormen te koop aangeboden via society6.com/iriewata.

 Van 2 juni tot en met 14 juli 2018 is er een bijzondere fototentoonstelling bij ISOO te bezoeken: Let me take you to space‘, collage kunst van Irie Wata.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz