Je ziet ze niet hè?

NIEUWS
OGNH_anoniem_met_Team_award_1
Leden met chef Sake Tuinsma en eenheidschef Peter Holla

BEVERWIJK / KENNEMERLAND – Jij ziet ze niet, zij zijn er wel.

Bij grote evenementen, wedstrijden van het Nederlands elftal of bezoeken van de koninklijke familie kunnen zij, indien nodig, direct ingrijpen. Dit zijn de teamleden van de Ondersteuningsgroep Eenheid Noord-Holland (OGNH).

Gisteren ontvingen zij voor hun inzet en manier van werken de Team Award wisseltrofee uit handen van de plaatsvervangend Hoofdofficier van Justitie en Stichting WEP. De ondersteuningsgroep Noord-Holland bestaat nog maar kort. In 2013 werd de groep samengesteld uit teams die werkzaam waren in de voormalige drie korpsen in Noord-Holland. Zij worden ingezet bij grootschalige evenementen en als ondersteuning voor hun andere collega’s bij complexe aanhoudingen in groepsverband. De circa 40 leden van de OGNH hebben allemaal een reguliere baan binnen de eenheid, zoals wijkagent of rechercheur, maar zijn altijd inzetbaar voor het team. Zij kwamen onder andere in actie tijdens de nucleaire top NSS in 2014, het WK, op Koningsdag, bij voetbalrellen, maar ook bij allerlei aanhoudingen in drugszaken.

Zij zijn niet alleen sterk en fit, deze ‘zware jongens’ (en een enkel meisje), maar ook snel en slim. De selectie voor het team is zwaar. Jan Willem van de Pol van stichting WEP sprak de leden gistermiddag toe in hun eigen ruimte in de kelder van het hoofdbureau in Haarlem. “Jullie zijn, ondanks je onzichtbaarheid, toch opgevallen. Op het moment dat gevaar dreigt, moet er meteen opgetreden worden. Dat jullie erin zijn geslaagd om in korte tijd een hecht team te worden, dat op een goede en effectieve manier optreedt, verdient een groot compliment.”

Dit compliment komt in de vorm van de grote, zilverkleurige wisselbeker, de Politie Team Award. De award wordt iedere maand aan een ander politieteam in het land uitgereikt. Plaatsvervangend Hoofdofficier van Justitie Jeroen Steenbrink overhandigde de trofee aan de coördinator van het team. Ook aanwezig waren Peter Holla van de eenheidsleiding en teamchef Sake Tuinsma. Volgens de officier heeft het team een bijzondere positie en vullen zij het gat tussen de geüniformeerde (wijk)agent en een arrestatieteam. “Doordat jullie er zijn, hoeven wij minder vaak een arrestatieteam in te zetten en dat is goed. Jullie hebben een ondersteunende, maar ook een coachende rol naar de collega’s van de basisteams. Het is een geruststellende gedachte dat dit team er is.”

Coördinator René is trots op ‘zijn’ team en blij met het compliment. “Zij zijn heel betrokken en altijd bereid om bij nacht en ontij op te komen en hun werk te doen. Zij zijn professioneel, hebben een enorme inzet, een rustige en bescheiden opstelling en zijn terughoudend in het gebruik van geweld.” De teamleden zelf waren verrast door de uitreiking. “Wij worden door de leiding altijd goed gewaardeerd, maar een compliment van buiten is wel bijzonder,” zegt een van hen. Zijn vrouwelijke collega (een van de slechts twee vrouwen in het team) vindt de waardering ook leuk. “Vooral voor René die zich heel erg heeft ingezet om van de drie teams één te maken.” Een ander teamlid herinnert zich dat hij wel eens eerder van een burger een compliment kreeg. “Die man had een arrestatie door ons team gezien en was onder de indruk. Toen heeft hij een brief geschreven om ons te complimenteren met de aanpak. Dit was ook bijzonder.”


 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz